ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βγάζει αντίδραση το Χρηματιστήριο Αθηνών-Ανακάμπτουν σημαντικά οι τράπεζες Κύριο

12:59 - 16 Μαρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Βγάζει αντίδραση το Χρηματιστήριο Αθηνών-Ανακάμπτουν σημαντικά οι τράπεζες
«Φρένο» στο πολυήμερο ντόμινο απωλειών, λόγω των διεθνών τραπεζών, επιχειρεί να βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή (16/3) συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο 0,92% και στις 1034,65 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 34,81 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ανεβαίνει κατά 0,93% στις 2513,15 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης που είχε κάνει τη μεγαλύτερη ζημία τις προηγούμενες ημέρες «σκαρφαλώνει» κατά 2,88%.

Η Λεωφόρος Αθηνών κατέγραψε χθες (15/3) τη χειρότερη συνεδρίαση σε βάθος 9μηνου με απώλειες που έφτασαν το 4,55% και τις τράπεζες να καταγράφουν επίσης διψήφια πτώση.

Το Χ.Α παραμένει φυσικά στη δίνη των διεθνών τραπεζών, αφού μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank στις ΗΠΑ, έχουν δημιουργηθεί αλυσιδωτές συνέπειες σε τράπεζες σε όλο τον κόσμο με τελευταίο παράδειγμα την ελβετική Credit Suisse, η οποία βέβαια εξασφάλισε ρευστότητα 50 δισ. φράγκων και καθησύχασε προσωρινά το επενδυτικό κοινό.

Οι εκτιμήσεις βέβαια της πολιτικής-οικονομικής ηγεσίας, είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν κινδυνεύει άμεσα από την πορεία της Credit Suisse, κάτι που προσωρινά στη σημερινή συνεδρίαση φαίνεται να «πατάει», καθώς οι τράπεζες σημειώνουν σημαντική άνοδο της τάξεως του 3%.

Από την άλλη οι εξελίξεις με την Credit Suisse, πιθανά θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να κάνει ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί μία σειρά από τραπεζικές καταρρεύσεις.

Προηγήθηκαν βέβαια και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα από πλευράς Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Aegean με την τελευταία να εμφανίζει τζίρο 1,34 δισ. ευρώ το 2022, μεγέθη που παρέχουν «ανάσες» και στήριξη στο επενδυτικό κοινό, μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Σε πτωτικό τέμπο διατηρήθηκε την Τετάρτη (15/3) η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν χαμηλότερα, καθώς τα προβλήματα στην Credit Suisse αναζωπύρωσαν τους φόβους για τραπεζική κρίση, επισκιάζοντας τις ελπίδες για μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από την Fed. Το αρνητικό πρόσημο κατάφερε να αποφύγει ο τεχνολογικός κλάδος.

Aπό την άλλη, ισχυρή ανάκαμψη παρουσιάζουν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ την προσοχή των επενδυτών σε παγκόσμιο επίπεδο μονοπωλούν οι ανησυχίες για την Credit Suisse και οι επικείμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο που ανακάμπτει, η ALPHA BANK ανεβαίνει κατά 1.77%, η ΕΤΕ (+1.61%), η ΕUROBANK (+2.48%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+2.12%).

Ανοδικά κινούνται ακόμα οι μετοχές της ΔΕΗ (+0.77%), των ΕΛΠΕ (+1.09%), του ΚΑΡΕΛΙΑ (+1.28%), του ΟΠΑΠ (+1.35%) και της ΡΕΒΟΙΛ (+1.55%).

Στον αντίποδα διολισθαίνουν οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0.37%), της ΛΑΜΨΑ (-1.75%) της ΣΠΕΙΣ (-1.67%), του ΟΛΘ (-0.83%) και της ΙΝΛΟΤ (-7.25%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:06 - 16 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.