ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βάζουν πλάτη» και ανυψώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών οι ελληνικές τράπεζες Κύριο

12:55 - 21 Μαρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
«Βάζουν πλάτη» και ανυψώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών οι ελληνικές τράπεζες
Με τον τραπεζικό τομέα μέχρι στιγμής να ξεχωρίζει, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά τη σημερινή (21/3) συνεδρίαση με θετικά πρόσημα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +1,76% και στις 1.045,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 35,46 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ανεβαίνει κατά 1,10% στις 2.527,03 μονάδες και τέλος την πιο εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης κατά 5,13% στις 784,35 μονάδες.

Η χθεσινή συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών χαρακτηρίστηκε από πολύ έντονη μεταβλητότητα, σε πλήρη σύμπλευση με τις διεθνείς αγορές, με τους αγοραστές να επικρατούν τελικά στο κλείσιμο, λόγω και της ανόδου των τραπεζών.

Η ανησυχία μεταξύ του επενδυτικού κοινού φυσικά παραμένει, δεδομένου ότι οι τραπεζικοί κλυδωνισμοί συνεχίζονται σε όλες τις αγορές, ενώ η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δεν καλλιέργησε ιδιαίτερο εφησυχασμό, δεδομένου ότι η μετοχή της κατέγραψε πτώση άνω του 60%.

Αρκετοί είναι εκείνοι που περιμένουν άλλωστε να δουν αν θα υπάρξει άλλη τράπεζα στην Ευρώπη που θα ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία με τον πρώην ελβετικό κολοσσό.

Από την άλλη βέβαια, τόσο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και η έκθεση του DBRS είναι κάθετοι όσον αφορά τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών απέναντι στην τραπεζική κρίση, αλλά και στην έκθεσή τους στα τραπεζικά ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης ΑΤ1.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές φαίνεται να αποδίδουν, καθώς μέχρι στιγμής οι ελληνικές τράπεζες ανεβαίνουν κατά 3,5%.

Συμπληρωματικά σήμερα ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της Fed, από την οποία θα προκύψει και το αν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Σε ρότα κερδών επέστρεψε τη Δευτέρα (20/3) η Wall Street, με τη συμφωνία διάσωσης της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse να δίνει «ανάσα» στην επενδυτική κοινότητα. Μάλιστα με το συγκεκριμένο deal, άρχισε να ενισχύεται ξανά, έστω δειλά, η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αντίστοιχα, η καλή επίδοση της Wall Street βελτίωσε την εικόνα και στις ασιατικές αγορές στη σημερινή συνεδρίαση.

Τέλος, σημαντικά κέρδη καταγράφουν επί του παρόντος οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές ηρεμούν μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο η μετοχή της ALPHA BANK σημειώνει «άλμα» 3,40%, η ΕΤΕ (+3,57%), η ΕUROBANK (+3,56%), και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+2,81%).

Ακόμα σημαντικά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+2,08%), των ΕΛΠΕ (+1,33%), της ΛΑΜΔΑ (+1,75%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+1,33%), και του ΟΛΠ (+1,19%).

Στον αντίποδα ισχυρές απώλειες καταγράφει το JUMBO (-4,44%), η ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-0,44%), ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,24%), της ΤΕΝΕΡΓ (-0,11%) και της ΦΡΙΓΟ (-1,49%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:28 - 21 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.