ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις στη «σκιά» των εκλογών στο Χρηματιστήριο Αθηνών Κύριο

11:54 - 29 Μαρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Πιέσεις στη «σκιά» των εκλογών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Με σημαντικές απώλειες ξεκινάει τη σημερινή (29/3) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Λίγο μετά τις 11:30 o Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -0,69% και στις 1.016,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 14,97 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κατεβαίνει κατά 0,53% στις 2.463,49 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κάθοδο της τάξεως του 0,89% στις 737,46 μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών έκλεισε χθες (28/3) κοντά στο χαμηλό διμήνου, με την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του α’ γύρου των εθνικών εκλογών από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποτελεί το «βαρίδι» που επανέφερε το Χ.Α. πέριξ των 1.020 μονάδων.

Δεδομένων των προβλέψεων, που θεωρούν δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρώτο γύρο, το επενδυτικό κοινό κρατάει μια στάση αναμονής και προχωρά σε επιλεκτικές κινήσεις και αυτό, γιατί το σενάριο του β' γύρου, συνεπάγεται επιβράδυνση σε μεταρρυθμίσεις και ν/σ που αφορούν και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Το «μουδιασμένο» και επιφυλακτικό κλίμα αποδεικνύεται και από τα επίπεδα του τζίρου που στη συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων συνεδριάσεων βρίσκονται κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη οι τραπεζικές ανησυχίες δεν κυριαρχούν στις συνεδριάσεις της εβδομάδας, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια το πότε θα μπορούσε να εμφανιστεί μια νέα περίπτωση Credit Suisse ή Deutsche Bank που θα κλονίσει τις διεθνείς αγορές.

Ωθηση στο επενδυτικό κοινό δίνουν και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με τον Όμιλο Σαράντη χθες να ανακοινώνει σημαντικά κέρδη (μειωμένα βέβαια σε σχέση με πέρσι) και αύξηση στις πωλήσεις το 2022.

Να σημειωθεί τέλος ότι το ελληνικό δημόσιο βγήκε στις αγορές, εκδίδοντας νέο πενταετές ομόλογο με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,97%.  Η Ελλάδα βάζει ως στόχο την άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ, καθώς η ζήτηση αναμένεται ισχυρή.

H εικόνα στις διεθνείς αγορές

Χαμηλότερα έκλεισαν την Τρίτη (28/3) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων «ανέβηκαν» σε υψηλά επίπεδα, βάζοντας «φρένο» στο τριήμερο ανοδικό σερί των Dow Jones και S&P 500.

Αντίθετα, κέρδη κατέγραψαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας σήμερα, καθώς οι μετοχές της Alibaba που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού ότι θα χωριστεί σε έξι επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέλος, στα «πράσινα» κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, με τους επενδυτές, πάντως, να παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τη συνολική υγεία του τραπεζικού τομέα και της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Όσον αφορά τις μετοχές της ALPHA BANK διολισθαίνουν κατά 0,74%, της ΕΤΕ (-0.23%), της EUROBANK (-1.51%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,58%).

Απώλειες επίσης καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-1.94%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-1.36%), της JUMBO (-0.89%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0.96%) και του ΟΛΘ (-4.23%).

Στον αντίποδα άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της COCA COLA (+1,22%), της ΛΑΜΔΑ (+0.45%), ΣΠΕΙΣ (+0.96%), ΤΕΝΕΡΓ (+0.11%) και της ΙΝΚΑΤ (+0.51%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:58 - 29 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.