ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυναμική επιστροφή μετά το Πάσχα- Τραπεζικό... άλμα

11:54 - 18 Απρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυναμική επιστροφή μετά το Πάσχα- Τραπεζικό... άλμα
Με σημαντική άνοδο επιστρέφει στη σημερινή (18/4) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από αρκετές ημέρες ανάπαυλας, λόγω Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο 1,39% και στις 1118,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι αυξημένος για την ώρα στα 38,62 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE, ανεβαίνει κατά 1,52% στις 2.706 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί «άλμα» ύψους 2,56% στις 827,64 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Λεωφόρος Αθηνών, πριν τις διακοπές του Πάσχα, κρατούσε ένα θετικό σερί 10x10, το οποίο από ότι φαίνεται μπορεί να διατηρήσει. Μαζί με τα θετικά πρόσημα, το Χρηματιστήριο κατάφερε να κατακτήσει εκ νέου και τις 1.100 μονάδες, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση βρίσκεται ήδη στις 1.118.

Mάλιστα, δεν είναι καθόλου απίθανο αν συνεχίσει σε αυτή την τροχιά, να φτάσει ξανά και τις 1.133 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Από τα τέλη του Μαρτίου, αλλά κυρίως από τις αρχές του Απριλίου μέχρι και σήμερα, έχει μπει ένα φρένο στις αρνητικές αποδόσεις του «κόκκινου» Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου «ψαλιδίστηκαν» κέρδη κοντά στο 6,5%, με τα σωρευτικά κέρδη να φτάνουν πλέον το 18,5% από τις αρχές του 2023.

Το ελαφρώς βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές γεννά αισιοδοξία και στο ελληνικό επενδυτικό κοινό, που αναμένει βέβαια και αυτό με τη σειρά του τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια μέχρι και το Μάιο.

Τα σενάρια πάντως κάνουν λόγο για αύξηση 25 μ.β από πλευράς Fed (από 4,75%-5% που είναι τώρα), ενώ έπονται και οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός παρά την υποχώρησή του παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε όλο τον κόσμο, από το στόχο υποχώρησης στο 2% που έχουν θέσει ΗΠΑ και Ευρωζώνη, ωστόσο η σταθερά καθοδική τροχιά θέτει τις βάσεις για να υπάρξει σταδιακά μια χαλάρωση στα μέτρα σύσφιξης.

Από την άλλη, αναμένεται μέσα στο μήνα και η ετυμηγορία διεθνών οίκων για την αναβάθμιση ή όχι της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι βέβαια που λόγω του χρόνου των εκλογών την 21η Μαϊου και τις λιγοστές πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης από τον α' γύρο θεωρείται πολύ δύσκολο (προς το παρόν).

Την Παρασκευή πάντως (21/4) θα δημοσιευτεί η έκθεση του Standard & Poor’s, ο οποίος αυτήν την στιγμή τοποθετεί την Ελλάδα ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, ώθηση στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα δώσουν και τα επερχόμενα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, που την προηγούμενη εβδομάδα συνέβαλαν καθοριστικά στο θετικό momentum, που έχει δημιουργηθεί.

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν χθες (17/4) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τα τραπεζικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, διατηρώντας τα πρώτα καλά δείγματα από την προηγούμενη.

Επίσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν ανοδικά την Τρίτη καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία.

Νωρίτερα, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού έκλεισαν με μικτά πρόσημα, καθώς η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 4,5% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 4%.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο η ALPHA BANK σημειώνει σημαντική άνοδο της τάξεως του 1,86, η EUROBANK (+2,74%), η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+3,50%), και η ΕΤΕ (+2,43%).

Σημαντική άνοδο καταγράφουν επίσης οι μετοχές του ΟΤΕ (+0,50%), του ΟΠΑΠ (+1,84%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+0,57%), της JUMBO (+0,19%) και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ (+0,83%).

Στον αντίποδα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΕΛΙΝ (-2,86%), της ΑΤΤΙΚΑ (-2,03%), της ΔΟΜΙΚ (-1,03%), της ΔΡΟΜΕ (-2,10%) και της ΕΥΑΠΣ (-1,45%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.)

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:01 - 18 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.