ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χτίζει» θετικό momentum το Χρηματιστήριο Αθηνών-Κέρδη άνω του 1,5%

11:47 - 26 Μαϊ 2023 | Σχόλια Αγοράς
«Χτίζει» θετικό momentum το Χρηματιστήριο Αθηνών-Κέρδη άνω του 1,5%
«Στα πράσινα» ξεκινάει και τη σημερινή (26/5) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, πιάνοντας το «νήμα» από τη χθεσινή κερδοφόρα μέρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης «σκαρφαλώνει» κατά 1,75% στις 1.223,87 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 29,76 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ανεβαίνει κατά 1,16% στις 2.960,18 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο κατά 1,68% στις 987,89 μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών επέστρεψε ξανά σε ανοδικά «μονοπάτια» από χθες, μετά το προσωρινό προχθεσινό (24/5) «φρένο». Την Πέμπτη (25/5) επανήλθε πάνω από τις 1.200 μονάδες, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για το αδιέξοδο του χρέους στις ΗΠΑ.

Παρ' ότι η ανησυχία παραμένει «στο κάδρο» των επενδυτών, δε φαίνεται να στέκεται αρκετή για τις ελληνικές αγορές που κινούνται κάπως ανεξάρτητα σε σχέση με τις διεθνείς, που σημειώνουν απώλειες. 

Και αυτό γιατί, υπάρχει από τη μία πλευρά το σταθερό πολιτικό τοπίο μετά το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, που επιτρέπει τις πιο τολμηρές κινήσεις από πλευράς επενδυτικού κοινού, ενώ ενισχύει τις προοπτικές για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, με την Societe Generale σε έκθεσή της να σημειώνει πως από τον Οκτώβριο το σενάριο αυτό είναι εφικτό.

Όπως τονίζει συγκεκριμένα «μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να εκκρεμεί ακόμη, αλλά πιστεύουμε ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν βέβαιη τώρα».

Βέβαια, τη σηματικότερη στήριξη παρέχουν τα θετικότατα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών, με τη ΔΕΗ να καταγράφει κέρδη €51,1 εκατ. έναντι ζημιών €185,7 εκατ. το α’ τρίμηνο 2022 και συνολικότερα αυξημένη λειτουργική κερδοφορία, λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας φυσικό αέριο και εκπομπές C02.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Παρά τις ανησυχίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν σημαντική άνοδο την Πέμπτη, στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Nvidia.

Λόγω αυτής της εξέλιξης, οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα «πράσινα», λαμβάνοντας ώθηση και από το τεχνολογικό ράλι με οδηγό την Nvidia στη Wall Street και ενώ οι Αμερικανοί διαπραγματευτές δείχνουν να πλησιάζουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους μόλις μια εβδομάδα πριν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει πιθανή χρεοκοπία.

Από την άλλη, πιο επιφυλακτική στάση κρατούν οι ευρωαγορές, καταγράφοντας μικτά πρόσημα στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (26/5) και αναμένοντας τα απτά αποτελέσματα από τις συνομιλίες για το χρέος στις ΗΠΑ.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Σημαντικές επιδόσεις καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, με την ΑLPHA BANK να «σκαρφαλώνει» κατά 2,13%, την ΕΤΕ (+1,38%), τη ΕUROBANK (+2,00%) και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,85%).

Αντίστοιχα ανοδικά κινούνται οι μετοχές της ΑΝΕΚ (+4,74%), ΑΤΤΙΚΑ (+3,17%), COCA COLA (+1,60%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,03%) και ΛΑΜΔΑ (+2,04%).

Στον αντίποδα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-1,76%), της ΜΙG (-1,41%), ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (-4,76%), ΕΠΣΙΛΟΝ (-0,89%), ΕΥΔΑΠ (-0,30%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.