ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βήμα σημειωτόν» στο Χρηματιστήριο μπροστά σε Fed και ΕΚΤ

11:42 - 26 Ιουλ 2023 | Σχόλια Αγοράς
«Βήμα σημειωτόν» στο Χρηματιστήριο μπροστά σε Fed και ΕΚΤ
Με μικρές απώλειες ξεκινάει τη σημερινή (26/7) συνεδρίασει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις στην αναμονή για περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και περιμένοντας τις αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει κατά 0,07% στις 1.344,29 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 13.50 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει πτώση 0,10% στις 3.259,16 μονάδες, παρομοίως και ο τραπεζικός δείκτης κατά 0,04% στις 1.106,62 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι η Λεωφόρος Αθηνών επέστρεψε χθες σε θετική τροχιά, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει μάλιστα σε νέο υψηλό 9 ετών και 3 μηνών. Ο δείκτης ξεπέρασε με άνεση το «φράγμα» των 1.340 μονάδων, ωστόσο ακόμη και στα υψηλά ημέρας του δεν «άγγιξε» το επόμενο όριο αντίστασης, των 1.350 μονάδων.

Σήμερα φαίνονται οι διαθέσεις συσσώρευσης από πλευράς των επενδυτών κάτι που είναι επόμενο και λόγω της υψηλής κερδοφορίας της περιόδου (+44% από τις αρχές του 2023), αλλά και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα επιτόκια.

Η Fed συνεδριάζει σήμερα, και θεωρείται σίγουρο κατά 98%, ότι θα προχωρήσει σε αύξηση 25 μονάδων βάσης, φτάνοντας τα επιτόκια σε εύρος 5,25%-5,5%.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον βέβαια, παρουσιάζουν οι δηλώσεις του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, που θα δώσει μια κατεύθυνση αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.

Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να μπει ένα τέλος στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων λόγω και της μείωσης του πληθωρισμού, το σενάριο παραμένει στο «τραπέζι», με αναλυτές βέβαια να τονίζουν ότι αν συνεχιστεί ο κύκλος σύσφιξης είναι πιθανή μία ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Τη «σκυτάλη» παίρνει την Πέμπτη η ΕΚΤ, που θα προβεί σε νέα παρέμβαση κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 4,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%.

Παράλληλα την ίδια μέρα θα μάθουμε και το αν θα αναγνωριστεί ο γερμανικός οίκος Scope εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Από αύριο λοιπόν το Χρηματιστήριο θα έχει μια πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση και πιθανόν περισσότερα στηρίγματα, καθώς θα συνεχιστεί και η δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων με τη Mytilineos και την Titan.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

«Στα πράσινα» έκλεισαν τη χθεσινή (25/6) συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να πραγματοποιεί το 12x12 στα κέρδη.

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισαν οι περισσότεροι δείκτες στα Χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας το πρωινό της Τετάρτης, με το επενδυτικό κοινό να αναμένει τις σημερινές αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια προκειμένου να χαράξει τα επόμενα βήματά του, ενώ παρόμοιο είναι το κλίμα και στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Μικτά είναι τα πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές με την ΑLPHA BANK να ανεβαίνει κατά 0,48%, την ΕΤΕ (+0,57%) και τη ΕUROBANK να διολισθαίνει κατά 0,62% και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,23%).

Άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της COCA COLA (+0,22%), της ΕΛΙΝ (+1,80%), της ΙΝTΡΑΚΑΤ (+1,55%), του ΟΛΘ (+1,20%) και του ΟΤΕ (0,49%).

Αντίθετα πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-0,36%), της ΛΑΜΨΑ (-0,68%), της JUMBO (-0,43%), του ΟΛΠ (-1,09%) και του ΟΠΑΠ (-1,04%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.