ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bitcoin-Q3: Ξεπέρασε αμερικανικές μετοχές και NFT, αλλά όχι το δολάριο

08:48 - 26 Οκτ 2022 | Νομίσματα
Bitcoin-Q3: Ξεπέρασε αμερικανικές μετοχές και NFT, αλλά όχι το δολάριο
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων παρουσίασε ήπια ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο μετά την σημαντική πτώση εν μέσω ασταθών συνθηκών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με το Bitcoin να τα πηγαίνει καλύτερα από άλλα περιουσιακά στοιχεία, με μια εξαίρεση: το αμερικανικό δολάριο.

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του CoinGecko, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε κατά 6,5%, περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο.

Παρά το ασταθές τρίμηνο, το Bitcoin ξεπέρασε κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων εκτός από τον δείκτη του αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος μετρά τη συναλλαγματική ισοτιμία ενός «καλαθιού» ξένων νομισμάτων σε σύγκριση με το δολάριο.

Ενώ η τιμή του Βitcoin έπεσε παράλληλα με τις μετοχές των ΗΠΑ, το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο ανέκαμψε γρηγορότερα σε σύγκριση με το χρηματιστήριο και έκλεισε το τρίτο τρίμηνο με μόνο μια αλλαγή -1% στην τιμή.

Βέβαια, σε ετήσια βάση, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα κατά 58%.

bitcoinQ3in

Κακή απόδοση για τα stablecoins

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η αγορά stablecoin κατέγραψε κακή απόδοση κατά το τρίτο τρίμηνο, με την κεφαλαιοποίηση των 15 κορυφαίων stablecoins να μειώνεται κατά 3%, περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Όπως επισημαίνεται, ένας παράγοντας πίσω από την πτώση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς των stablecoins είναι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Tornado Cash από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των Ηνωμένων Πολιτειών (OFAC) τον Αύγουστο. Η τιμωρία κατέστησε ποινικό αδίκημα για τους κατόχους stablecoin με έδρα τις ΗΠΑ να έχουν συναλλαγές με την πλατφόρμα.

Το νόμισμα USD (USDC) υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση, κάνοντας «βουτιά» 16% μετά τις κυρώσεις στο Tornado. Το USDT, το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, σημείωσε μια ελαφρά αύξηση στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς του καθώς απορρόφησε ορισμένες από τις πωλήσεις του USDC.

Το BUSD, από την άλλη πλευρά, κέρδισε τα μέγιστα από το sell off του USDC, με την κεφαλαιοποίησή του να αυξάνεται κατά 18%, περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την απαγόρευση. Η έκθεση επεσήμανε επίσης ότι αυτή η θετική εξέλιξη για το BUSD συνέπεσε με την αποκάλυψη από την Binance της αυτόματης μετατροπής άλλων stablecoin σε BUSD.

Η αγορά NFT υποχώρησε κατά 77% σε επίπεδο τριμήνου

Τέλος, η έκθεση δείχνει ότι η αγορά NFT κατέγραψε τη σημαντικότερη πτώση κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μια τεράστια πτώση στον όγκο συναλλαγών στις πέντε κορυφαίες αγορές NFT, συμπεριλαμβανομένων των OpenSea, LooksRare και άλλων, επηρέασε ολόκληρη την αγορά.

Κατά συνέπεια, ο κλάδος κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό για το 2022, υποχωρώντας κατά 77,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.