ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για την κυκλοφορία stablecoin που υποστηρίζεται από χρυσό

09:29 - 19 Ιαν 2023 | Νομίσματα
Συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για την κυκλοφορία stablecoin που υποστηρίζεται από χρυσό
Η ρωσική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν φέρονται να σκέφτονται μια συνεργασία για τη δημιουργία ενός νέου stablecoin που θα μπορούσε να διευκολύνει τις διασυνοριακές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το ρωσικό Μέσο Vedomosti, οι τοπικές αρχές εξετάζουν πιθανή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν για να λανσάρουν ένα νέο περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης που ονομάζεται «το token της περιοχής του Περσικού Κόλπου».

Αν το πρότζεκτ προχωρήσει, θα αντικαταστήσει νομίσματα fiat όπως το δολάριο, το ευρώ, το ρούβλι και άλλα στις συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου. Ο Alexander Brazhnikov – Εκτελεστικός Διευθυντής της Ρωσικής Ένωσης Κρυπτοβιομηχανίας και Blockchain – είπε ότι το νόμισμα θα υποστηρίζεται από τον χρυσό και θα χρησιμοποιηθεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη στο Αστραχάν.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν πρόσφατα σύμβαση για τη διευκόλυνση του εμπορίου μέσω ενός συστήματος μεταφορών στην Κασπία Θάλασσα, με το βόρειο άκρο του δικτύου να είναι η ρωσική πόλη Αστραχάν.

Ο Anton Tkachev – μέλος της Επιτροπής της Δούμας για την Πολιτική Πληροφοριών – επιβεβαίωσε τις φήμες για τη δημιουργία του νέου stablecoin. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συζητηθεί ενεργά μόνο όταν η κυβέρνηση της Ρωσίας εφαρμόσει ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο στον εγχώριο τομέα κρυπτογράφησης.

Ο Anatoly Aksakov – Πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές – δήλωσε στα τέλη του 2022 ότι οι αρχές θα εφαρμόσουν τέτοιους κανόνες μέχρι το τέλος του 2023:

«Μπορώ να διαβεβαιώσω άπαντες ότι σίγουρα θα έχουμε τα κρυπτονομίσματα ως νόμιμο προϊόν τον επόμενο χρόνο, σίγουρα θα υπάρξει νομοθεσία… Μπορώ όμως επίσης να ξεκαθαρίσω κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία ως μέσο πληρωμής για εσωτερικούς διακανονισμούς».

Το Ιράν και η Ρωσία μοιράζονται παρόμοιες απόψεις για τα κρυπτονομίσματα

Όπως υπενθυμίζει το CryptoPotato, η Ρωσία, και συγκεκριμένα η κεντρική της τράπεζα, δεν έχει επιδείξει την πιο φιλική στάση προς τη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Πρότεινε την πλήρη απαγόρευση όλων των προσπαθειών κρυπτογράφησης, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών αργότερα μετρίασε τον τόνο του, ζητώντας απλά την εφαρμογή κανονισμών.

Οι νομοθέτες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια «εθνική» πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων βασισμένη στα πρότυπα του Χρηματιστηρίου της Μόσχας εδώ και μήνες. Οι αρχές έχουν συζητήσει το θέμα με τους συμμετέχοντες στην αγορά και τώρα αναμένουν την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ρωσίας.

Ένας τομέας στον οποίο θέλει να επικεντρωθεί η Ρωσία είναι η εξόρυξη Βitcoin. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πέρυσι ότι βλέπει προοπτική σε αυτό: «Έχουμε και ορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα εδώ, ειδικά στον τομέα της λεγόμενης εξόρυξης. Εννοώ το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό που διατίθεται στη χώρα».

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ήταν επίσης αρκετά αρνητική ως προς την κρυπτογράφηση, απαγορεύοντας σε εγχώριες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ασχοληθούν με αυτήν το 2018.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.