ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυπτονομίσματα: Πάνω από $100 εκατ. χαμένα από απάτες τον Απρίλιο

08:19 - 09 Μαϊ 2023 | Νομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Πάνω από $100 εκατ. χαμένα από απάτες τον Απρίλιο
Απώλειες ύψους 103 εκατομμυρίων δολαρίων καταγράφηκαν τον Απρίλιο λόγω απατών και χακαρισμάτων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την CertiK.

Τα στοιχεία για τον περασμένο μήνα, βέβαια, είναι σημαντικά ηπιότερα από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας 211 εκατομμυρίων δολαρίων που χάθηκαν για τον ίδιο λόγο τον Μάρτιο.

Η CertiK υπολόγισε ότι το συνολικό ποσό που κατάφεραν να αποστραγγίσουν οι χάκερ τον περασμένο μήνα από πρότζεκτ κρυπτογράφησης ήταν περίπου 103,6 εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Μερικά από τα σημαντικότερα περιστατικά τον Απρίλιο περιλαμβάνουν τα 25 εκατομμύρια δολάρια που κλάπηκαν από ένα μεγάλο bot Ethereum Maximal Extractable Value (MEV) που έπεσε θύμα μιας αποκαλούμενης «επίθεσης σάντουιτς». Το γεγονός συμβαίνει όταν ένας δράστης εκμεταλλεύεται ρωγμές ρευστότητας για να εκτελέσει επικερδείς συναλλαγές σε βάρος ευάλωτων χρηστών.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί το χακάρισμα στο ανταλλακτήριο Bitrue. Η εταιρεία υπέστη μια «σύντομη εκμετάλλευση», όπως τη χαρακτήρισε, σε ένα από τα μεγαλύτερα πορτοφόλια της στις αρχές του περασμένου μήνα, με αποτέλεσμα απώλειες ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων σε ETH, QNT, GALA, SHIB, HOT και MATIC. Η Bitrue διέκοψε τις αναλήψεις μέχρι τις 18 Απριλίου «για να πραγματοποιήσει πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας» και διαβεβαίωσε ότι τα υπόλοιπα πορτοφόλια δεν επηρεάστηκαν.

Ένα άλλο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης που αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα ήταν το νοτιοκορεατικό GDAC. Οι επιτιθέμενοι παραβίασαν το Gdac Hot Wallet στις 10 Απριλίου και απέσπασαν πάνω από 60 BTC, 350,5 ETH, 10.000.000 WEMIX και 220.000 USDT, συλλογικής αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων τότε. Το κλεμμένο ποσό αντιπροσώπευε περίπου το 23% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων της πλατφόρμας.

Η GDAC έλαβε μέτρα έκτακτης ανάγκης και διέκοψε τις καταθέσεις και τις αναλήψεις λίγο μετά τον εντοπισμό της εισβολής. Συνεργάστηκε επίσης με κορεατικές υπηρεσίες και αντίπαλες εταιρείες για τον εντοπισμό των εγκληματιών και την επανέναρξη των επιχειρήσεων.

Άλλα περιστατικά που συνέβησαν τον περασμένο μήνα περιλαμβάνουν την επίθεση στο Yearn Finance που κόστισε 10,2 εκατομμύρια δολάρια, την επίθεση στο Hundred Finance αξίας 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το χακάρισμα SushiSwap που κόστισε 3,3 εκατομμύρια δολάρια και πολλά άλλα.

Τα στοιχεία του Μαρτίου ήταν ακόμη χειρότερα

Ενώ τα δεδομένα του περασμένου μήνα σχετικά με τις απάτες και τα χακαρίσματα στον κόσμο της κρυπτογράφησης μπορεί να φαίνονται δραματικά, στην πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερα από τον Μάρτιο. Τότε, οι παραβάτες έκλεψαν ψηφιακά νομίσματα αξίας 211,5 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω 26 επιθέσεων.

Η επίθεση στην Euler Finance που είχε ως αποτέλεσμα ζημίες σχεδόν 200 εκατομμυρίων δολαρίων αποτελούσε το 93% του συνολικού ποσού, όταν χάκερ παραβίασαν την ασφάλεια του πρωτοκόλλου DeFi στα μέσα Μαρτίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.