ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκικό χρηματιστήριο: Διακόπηκαν και σήμερα οι συναλλαγές-«Μαζεύονται» οι απώλειες

15:13 - 23 Μαρ 2021 | Χρηματιστήρια
Τουρκικό χρηματιστήριο: Διακόπηκαν και σήμερα οι συναλλαγές-«Μαζεύονται» οι απώλειες
Με ήπια πτώση συνεχίζει σήμερα (23/3) το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο σημειώνει τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων 20 ετών, μετά την αιφνιδιαστική καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη Νατζί Αγμπάλ με προεδρικό διάταγμα.

Νωρίτερα καταγράφηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να γίνει αναστολή συναλλαγών δύο φορές από το πρωί, όταν ο βασικός δείκτης υποχώρησε κατά 5% και στη συνέχεια κατά 7%. Στη συνέχεια, οι μετοχές μάζεψαν μέρος των απωλειών και η τουρκική λίρα σταθεροποιήθηκε κοντά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου.

Αυτή την ώρα ο δείκτης BIST 100 υποχωρεί κατά 0,52%. Λίγο νωρίτερα, η ισοτιμία βρισκόταν περί τις 7,7587 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας κατά 0,48%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 1%. Τη Δευτέρα, το τουρκικό νόμισμα άγγιξε τις 8,485 λίρες ανά δολάριο. 

«Αυτές τις μέρες είναι δύσκολο να είναι κανείς μακροπρόθεσμος επενδυτής», αναφέρει ο Χαϊντάρ Ακούν της Marmara Capital. «Ο πανικός πωλήσεων αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιες ημέρες».

Οι αρχές της Τουρκίας προσπάθησαν να κατευνάσουν τις αγορές σήμερα Τρίτη. Ο Γιτζίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του Ερντογάν, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αποφύγει τα τολμηρά βήματα υπό την ηγεσία του διαδόχου του Αγμπάλ, Σαχάπ Καβτσίογλου. Παράλληλα, επανέλαβε τη θεωρία Ερντογάν ότι ο υψηλός πληθωρισμός προκαλείται από τα αυξημένα επιτόκια.

Άρον άρον φεύγουν οι ξένοι επενδυτές

Ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν μεγάλη έκθεση στις τουρκικές τράπεζες ήταν εκείνοι που προκάλεσαν τη χθεσινή μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου με τον δείκτη Borsa να χάνει πάνω από 9%. Πέρυσι οι τουρκικές μετοχές ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων κατηγοριών στην κατάταξη του Bloomberg, αποτιμημένες σε τουρκική λίρα. Μετά από την πτώση του νομίσματος βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Τώρα, η Renaissance Capital προβλέπει ότι η λίρα μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω κατά 14% μέχρι το τέλος του έτους.

Ζοφερή η εικόνα και στα τουρκικά ομόλογα, καθώς η απόδοση του 10ετούς σκαρφάλωσε κατά 41 μονάδες βάσης στο 19,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, μετά το χθεσινό άλμα κατά 483 μονάδες βάσης.

«Πρόκειται για μια απότομη διακοπή της ροής κεφαλαίων, παρόμοια με την κατάρρευση του νομίσματος το 2018», ανέφερε ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of International Finance στην Ουάσιγκτον.

«Το αποτέλεσμα τότε ήταν μια βαθιά ύφεση εξαιτίας των πιο σφιχτών οικονομικών συνθηκών. Αυτό θα είναι και τώρα».

«Η συνολική μείωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκροές από την Τουρκία», αναφέρει από την πλευρά του ο Σαέντ Αμπουκαράς, διευθυντής επενδύσεων της Ark Capital Management στο Ντουμπάι. «Τελικά, ο Ερντογάν θέλει να φτιάξει ομελέτα χωρίς να σπάσει κανένα αυγό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:18 - 23 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.