ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις βιώσιμου ράλι στην αγορά μετοχών

13:59 - 03 Νοε 2022 | Χρηματιστήρια
UBS: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις βιώσιμου ράλι στην αγορά μετοχών
H Federal Reserve ανακοίνωσε – όπως αναμενόταν – αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, με τον Τζερόμ Πάουελ, μάλιστα, να προαναγγέλλει ουσιαστικά νέες σημαντικές αυξήσεις για καιρό ακόμα.

Η UBS επισημαίνει στην ανάλυσή της ότι η απόφαση και οι τελευταίες οδηγίες της Fed συνάδουν με την πρόσφατη άποψή της ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει ακόμα κάποιος σημαντική «στροφή» στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δείξει με τις δηλώσεις τους ότι μια τέτοια αλλαγή θα απαιτούσε πειστική απόδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν και η αγορά εργασίας ηρεμεί. Όμως, μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό ανεργίας σε μηνιαία βάση υποχώρησε σε χαμηλό 50 ετών στο 3,5%.

Η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων από τον πρόσφατο «κανόνα» των 75 μονάδων βάσης είναι πιθανή. Αλλά αυτό πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει υποχώρηση του πληθωρισμού και τα νεότερα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας μέχρι τη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, οι αγορές ανησυχούν δικαίως περισσότερο για το πιο θα είναι το «ταβάνι» για τα επιτόκια, παρά για τον ρυθμό σύσφιξης.

Συνολικά, η UBS εκτιμά ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο ράλι στην αγορά μετοχών. Η Fed, μαζί με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, φαίνεται πιθανό να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα θα συνεχίσει να επιβραδύνεται μέχρι την αρχή του νέου έτους, ενώ και οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές είναι περισσότερο νευρικές ενώ συνεχίζεται η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον, επισημαίνει η UBS, πιστεύουμε ότι οι συνέπειες αυτών των αντίθετων ανέμων δεν έχουν ακόμη αντικατοπτριστεί πλήρως στις εκτιμήσεις των κερδών ή τις αποτιμήσεις ιδίων κεφαλαίων. Έτσι, αναμένει τα παγκόσμια κέρδη ανά μετοχή να υποχωρήσουν κατά 3% το 2023, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.