ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μαζεύει» δυνάμεις η Wall Street εν αναμονή του πληθωρισμού Κύριο

00:34 - 11 Ιαν 2023 | Χρηματιστήρια
«Μαζεύει» δυνάμεις η Wall Street εν αναμονή του πληθωρισμού
Με θετικά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (10/1) στη Wall Street, με την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά να «χτίζει» άμυνα απέναντι στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου των ΗΠΑ. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη (12/1) και αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την βραχυπρόθεσμη πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) σχετικά με τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Στο πεδίο των συναλλαγών της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 33.704,10 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,70% στις 3.919,25 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,01% στις 10.742,63 μονάδες.

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του για το 2023, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε σε φόρουμ που χρηματοδοτείται από τη σουηδική κεντρική τράπεζα ότι η ανεξαρτησία της Fed είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Πρόσφατα σχόλια άλλων αξιωματούχων της Fed υποστήριξαν την άποψη ότι η τράπεζα πρέπει να παραμείνει επιθετική ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού. Ενδεικτικά, το μέλος του ΔΣ της Fed Μισέλ Μπάουμαν δήλωσε την Τρίτη ότι η τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Παράλληλα, οι επενδυτές ελπίζουν σε μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην προσεχή συνεδρίαση της Fed τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί και από τις μεθαυριανές ανακοινώσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Τα επενδυτικά βλέμματα προσέλκυσε και η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2023 σε επίπεδα που φτάνουν στο χείλος της ύφεσης για πολλές χώρες, καθώς εντείνεται ο αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Διευρύνθηκε το ανοδικό σερί του πετρελαίου

Κέρδη για τέταρτη διαδοχική μέρα κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, με την αγορά να λαμβάνει ώθηση από την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού και γενικότερα τη zero-covid πολιτική της.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 49 cents ή 0,7% και έκλεισε στα 75,12 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 45 cents ή 0,6% στα 80,10 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

Διάλειμμα από τα ρεκόρ για τον χρυσό

«Φρένο» στην ανοδική τροχιά του χρυσού έβαλαν σήμερα οι πωλητές, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί για πρώτη φορά μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Οι διορθωτικές κινήσεις ήρθαν μία ημέρα αφότου «χτύπησε» υψηλό 8 μηνών.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 1,30 δολάρια ή σχεδόν 0,1% και έκλεισε στα 1.876,50 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 21 cents ή 0,9% στα 23,665 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 5 cents ή 1,3% στα 4,0776 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:43 - 11 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.