ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολύπλευρες πιέσεις στη Wall Street: Τα τρία μεγάλα «αγκάθια»

17:14 - 16 Μαρ 2023 | Χρηματιστήρια
Πολύπλευρες πιέσεις στη Wall Street: Τα τρία μεγάλα «αγκάθια»
Νέες απώλειες καταγράφει την Πέμπτη (16/3) η Wall Street, με τις τράπεζες να υποχωρούν ξανά αισθητά και με την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια να λειτουργεί ως «βαρίδι» για τις αγορές. Πρόσθετη επιβάρυνση στους βασικούς δείκτες αποτελούν τα νέα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα στην τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης και στην έκτη συνολικά από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τη σύσφιξη της πολιτικής της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά τη νέα τραπεζική πτώση, τα βλέμματα πέφτουν σήμερα πάνω στην περιφερειακή First Republic Bank, η οποία έχει το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο ανασφάλιστων καταθέσεων ανάμεσα στις αμερικανικές τράπεζες και υποχωρεί κατά περίπου 32%, ενισχύοντας τις απώλειες στο ταμπλό. Το SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) διολισθαίνει κατά 2,1%, καθοδηγούμενο από την «βουτιά» της First Republic Bank. Ο φόβος τραπεζικής κρίσης έχει δημιουργήσει πανικό συνολικά στη Wall Street, με έναυσμα την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης στη Wall Street, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,81% στις 31.617,65 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,53% στις 3.871,33 μονάδες και ο Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,06% στις 11.427,06 μονάδες.

Στο βασικό θέμα των τελευταίων 24ώρων, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισ. δολάρια από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) για να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα. Αυτό πρόσφερε κάποια ανακούφιση στη μετοχή της τράπεζας, η οποία «έπεσε» σε νέο ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη μετά από αναφορές ότι η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή της Credit Suisse, δεν θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια.

Στα μάκρο της ημέρας, τα οποία αυξάνουν τους προβληματισμούς των επενδυτών, μειώθηκαν στις ΗΠΑ οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. Ειδικότερα, την εβδομάδα μέχρι τις 11 Μαρτίου, οι αιτήσεις ανήλθαν στις 192.000, από 211.000 μία εβδομάδα πριν, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 29.000 στο 1,68 εκατομμύριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα είναι περισσότεροι οι νέοι άνεργοι, καθώς προέβλεπαν 205.000 αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ανησυχία που έχει εκφράσει επανειλημμένως η Fed για «υπερβολικά σφιχτή» αγορά εργασίας, η οποία μπορεί να ασκήσει πίεση στους μισθούς και κατά συνέπεια στον πληθωρισμό.

Παράλληλα, οι οικοδομικές άδειες και οι εκκινήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, οι άδειες ενισχύθηκαν στα 1,524 εκατομμύρια, μια αύξηση 13,8% από τον Ιανουάριο και πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 1,34 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, οι συνολικές εκκινήσεις ανέβηκαν στα 1,45 εκατομμύρια, μια μηνιαία αύξηση 9,8% και πάνω από την εκτίμηση για 1,31 εκατομμύρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:23 - 16 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.