ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ήλιος με δόντια» στη Wall Street- Τα βλέμματα στο πετρέλαιο

23:32 - 03 Απρ 2023 | Χρηματιστήρια
«Ήλιος με δόντια» στη Wall Street- Τα βλέμματα στο πετρέλαιο
Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου και του β' τριμήνου στη Wall Street, καθώς το «άλμα» στις τιμές του πετρελαίου ενίσχυσε μεν τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, αλλά ενίσχυσε και τις ανησυχίες των επενδυτών για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (3/4) ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 33.601,15 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,37% στις 4.124,41 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,27% στις 12.189,45 μονάδες. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών και για τους δείκτες Dow Jones και S&P 500. Ο κλαδικός δείκτης της ενέργειας κατέγραψε ισχυρή άνοδο κατά 4,9% λόγω της απόφασης του OPEC+ να μειώσει δραστικά την παραγωγή πετρελαίου, με τις περικοπές να προβλέπεται ότι θα ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι μετοχές των πετρελαϊκών Chevron, Exxon Mobil και Occidental Petroleum σημείωσαν κέρδη άνω του 4%.

Παράλληλα, η μετοχή της Tesla υποχώρησε σημαντικά, καθώς οι παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων για το πρώτο τρίμηνο απογοήτευσαν τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, διολίσθησε κατά 6,1% μετά την αποκάλυψη ότι οι παραδόσεις του τριμήνου αυξήθηκαν μόλις 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακόμη κι όταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έλον Μασκ αποφάσισε να μειώσει τις τιμές των αυτοκινήτων τον Ιανουάριο για να τονώσει τη ζήτηση.

Η προοπτική υψηλότερου κόστους του πετρελαίου προσέθεσε νέες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, λίγες μέρες μετά τις ενδείξεις για μείωση των τιμών, οι οποίες με τη σειρά τους ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε σύντομα να τερματίσει την επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης. Ωστόσο, η κίνηση του OPEC+ επαναφέρει στο προσκήνιο τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Στα μάκρο της ημέρας, αντικρουόμενα ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ για την πορεία του μεταποιητικού κλάδου, με την έκθεση της S&P Global να δείχνει αισθητή βελτίωση της δραστηριότητας τον Μάρτιο και την αντίστοιχη μέτρηση του Institute for Supply Management (ISM) να αποτυπώνει κατρακύλα κοντά σε χαμηλό τριών ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της S&P Global, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες τον Μάρτιο από 47,3 μονάδες το Φεβρουάριο, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Η αρχική μέτρηση του Μαρτίου ήταν στις 49,3 μονάδες. 

Στον αντίποδα, η μέτρηση του Institute for Supply Management (ISM) έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα κατρακύλησε σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών τον Μάρτιο, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 46,3 μονάδες – το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020 - από 47,7 το Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 47,5 μονάδες.

Πάνω από τα 80 δολάρια το πετρέλαιο

Αλματώδη αύξηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο της απόφασης του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον ερχόμενο Μάιο.

Η ανακοίνωση του οργανισμού ήλθε εν μέσω μηνυμάτων για ανάγκη μεγαλύτερης παραγωγής, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να αναμένει αύξηση της ζήτησης φέτος και τον κίνδυνο για νέες πληθωριστικές πιέσεις να κάνει την εμφάνισή του. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η απόφαση του OPEC+ είναι λανθασμένη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με έμφαση στις τιμές της βενζίνης.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου «σκαρφάλωσε» 4,75 δολάρια ή 6,3% και έκλεισε στα 80,42 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent Ιουνίου κατέγραψε «άλμα» 5,04 δολαρίων ή 6,3% στα 84,93 δολάρια το βαρέλι στο ICE. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του αργού από τον Απρίλιο του 2022 και την μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2022 για το Brent.

Πάνω από τα 2.000 δολάρια ο χρυσός

Κέρδη σημείωσε σήμερα και ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει σε επίπεδα άνω των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε κατά 14,20 δολάρια ή 0,7% και έκλεισε στα 2.000,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Στον αντίποδα, το ασήμι παραδόσεως Μαΐου έχασε 13 cents ή 0,6% στα 24,02 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός του ίδιου μήνα σημείωσε πτώση 1,2% στα 4,05 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:49 - 03 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.