ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: «Απάντησε» με ράλι στα αμετάβλητα επιτόκια της Fed Κύριο

23:23 - 01 Νοε 2023 | Χρηματιστήρια
Wall Street: «Απάντησε» με ράλι στα αμετάβλητα επιτόκια της Fed
Με ισχυρή άνοδο υποδέχθηκε η Wall Street το Νοέμβριο, αλλά και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%-5,50% για δεύτερη σερί συνεδρίαση. Παράλληλα, τα σχόλια του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, που ακολούθησαν της απόφασης, καθησύχασαν σε γενικές γραμμές τους επενδυτές, αν και δεν έλειψαν οι αναφορές για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσουν με προσεκτικές κινήσεις, αν και δεν ήταν ακόμη σίγουροι ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι αρκετά περιοριστικές ώστε ο πληθωρισμός να είναι τόσο χαμηλός όσο θα ήθελε η κεντρική τράπεζα.

Οι σημερινές συναλλαγές χαρακτηρίστηκαν από έντονη μεταβλητότητα, ειδικά κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου του Πάουελ, αλλά οι βασικοί δείκτες άρχισαν να ανακτούν το χαμένο έδαφος μετά από περίπου 20 λεπτά. Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 221,71 μονάδες ή 0,67% στις 33.274,58 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 «αναρριχήθηκε» 1,05% στις 4.237,86 μονάδες, ξεπερνώντας για λίγο τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,64% στις 13.061,47 μονάδες.

Οι μετοχές της πληροφορικής κατέγραψαν την καλύτερη απόδοση από τους κλαδικούς δείκτες, σημειώνοντας κέρδη περίπου 2%. Οι εταιρείες κατασκευής chip Advanced Micro Devices και Micron Technology ενισχύθηκαν κατά 9,7% και 3,8%, αντίστοιχα. Η Nvidia κέρδισε περισσότερο από 3%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν μετά την απόφαση για τα επιτόκια, παρέχοντας περαιτέρω ώθηση στις μετοχές. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 4,8% την Τετάρτη, μετά από μια κίνηση πάνω από το 5% εντός του Οκτωβρίου, που «τρόμαξε» τις αγορές. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε κάτω από το 5%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ προσέθεσε τον Οκτώβριο 113.000 θέσεις εργασίας, αριθμός ελαφρώς αυξημένος μεν από τις 89.000 του Σεπτεμβρίου αλλά σημαντικά μικρότερος από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 150.000 νέες θέσεις. Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 46,7 μονάδες τον περασμένο μήνα από 49 τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα μείνει αμετάβλητος στις 49 μονάδες. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 5ο μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου της μεταποίησης.

Με νέες ήπιες απώλειες ολοκλήρωσαν την Τετάρτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, συνεχίζοντας για τρίτη συνεδρίαση να κινούνται σε πτωτικό έδαφος. Σημειώνεται πως κέρδισε μέχρι να ανακοινώσει η Fed την ετυμηγορία της. Παράλληλα, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή στα τελευταία στοιχεία που έδειξαν αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για δεύτερη εβδομάδα, ενώ συνεχίζουν να παρακολουθούν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 58 cents ή 0,7% στα 80,44 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο πετρελαίου τύπου brent παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 0,5% ή 39 cents στα 84,63 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Αντίθετα, το φυσικό αέριο συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου κατέγραψε «βουτιά» 2,3% στα 3,49 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Πτώση σημείωσε ο χρυσός, επηρεαζόμενος από την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Ειδικότερα, ο χρυσός συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε στα 1.988,90 δολάρια η ουγγιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:55 - 01 Νοε 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.