ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο S&P 500 «φρέσκαρε» ξανά το ιστορικό υψηλό του Κύριο

00:33 - 25 Ιαν 2024 | Χρηματιστήρια
Ο S&P 500 «φρέσκαρε» ξανά το ιστορικό υψηλό του
Μικτά πρόσημα σημειώθηκαν την Τετάρτη (24/1) στη Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να «σκαρφαλώνει» σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανανεώνοντας για τέταρτη διαδοχική μέρα το ιστορικό υψηλό του. Διήμερο σερί απωλειών καταγράφει ο Dow Jones μετά το δικό του ρεκόρ που τον έφερε τη Δευτέρα (22/1) πάνω από τις 38.000 μονάδες. Το Netflix «απογειώθηκε» μετά τα τριμηνιαία αποτελέσματά του, ενώ η ASML ηγήθηκε των κερδών στους κατασκευαστές τσιπ.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,08% στις 4.868,55 μονάδες, κλείνοντας σε νέο ρεκόρ κλεισίματος όλων των εποχών. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 15.481,92 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από το ευρύτερο ράλι στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτή ήταν την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κερδών και για τους δύο δείκτες. Μάλιστα, ο Nasdaq έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022 και πλέον βρίσκεται περίπου 4% κάτω από το ιστορικό υψηλό που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Στον αντίποδα, ο Dow Jones υποχώρησε, για δεύτερη μέρα, κατά 99,06 μονάδες ή 0,26% στις 37.806,39 μονάδες, επηρεασμένος από τις μειώσεις άνω του 2% της Verizon και της 3Μ.

Το Netflix «εκτινάχθηκε» πάνω από 10%, σε υψηλό δύο ετών, μετά την ισχυρή αύξηση των συνδρομητών, που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η εταιρεία κέρδισε τον «πόλεμο» του streaming με την καταστολή της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης. Ο δείκτης υπηρεσιών επικοινωνίας του S&P 500, ο οποίος περιλαμβάνει το Netflix, έκλεισε επίσης σε υψηλό δύο ετών.

Ο δείκτης για τους ημιαγωγούς Philadelphia SE «χτύπησε» νέο ρεκόρ μετά τα αισιόδοξα αποτελέσματα της κατασκευάστριας εξοπλισμού τσιπ, ASML Holding, που έδειξαν ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης για τσιπ. Η Nvidia και η Broadcom, που ανήκουν στον κλάδο, σημείωσαν επίσης ιστορικά υψηλά.

Με την αισιοδοξία των επενδυτών για τις υπερ-πολύτιμες εταιρείες της Wall Street να είναι εμφανής, η Microsoft έφτασε σε νέο υψηλό όλων των εποχών, ανεβάζοντας για πρώτη φορά την αγοραστική της αξία πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Meta σημείωσε άνοδο 1,4% ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το 1 τρισ. δολάρια.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, οι επενδυτές βλέπουν τώρα πιθανότητα 85,5% για μείωση τον Μάιο, ενώ προηγουμένως ανέμεναν μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο, δίνοντας παράταση ζωής στα υψηλά επιτόκια. Εξάλλου οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών δεν δίνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας με την αυστηρή στάση που κρατούν.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, περισσότερες από το 16% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία οικονομικά στοιχεία μέχρι στιγμής, εκ των οποίων το 71% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street, σύμφωνα με την FactSet.

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων ανέβασε ταχύτητα στο ξεκίνημα του 2024, με την ανάπτυξη της παραγωγής να σκαρφαλώνει σε υψηλό επτά μηνών, σύμφωνα με τους δείκτες PMI, που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.

Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ οδήγησαν σε μείωση της εγχώριας παραγωγής την περασμένη εβδομάδα και σε υποχώρηση των αποθεμάτων. Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 9 εκατ. βαρέλια σε εβδομαδιαία βάση.

Στις σημερινές συναλλαγές, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 72 σεντς ή 0,97% στα 75,09 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Brent είδε το συμβόλαιό του για τον Μάρτιο να κερδίζει 49 σεντς ή 0,62%, στα 80,04 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες κατέγραψε ο χρυσός μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε το αμερικανικό δολάριο στο να περιορίσει τις απώλειες του και να αποδυναμώσει τον χρυσό. Ο χρυσός στην αγορά spot υποχώρησε κατά 0,6% στα 2.016,04 δολάρια η ουγγιά. Τα futures του χρυσού σημείωσαν απώλειες 0,4% στα 2.017,5 δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:42 - 25 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.