ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Μέρκελ... αναλαμβάνει τον Ρούτε

17:17 - 09 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Ταμείο Ανάκαμψης: Η Μέρκελ... αναλαμβάνει τον Ρούτε
Καθώς η Ολλανδία και ο Πρωθυπουργός της, Μαρκ Ρούτε, παραμένουν αρνητικοί στο πλαίσιο συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, μπαίνουν τα... μεγάλα μέσα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει πλαίσιο συμφωνίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17 και 18 Ιουλίου, συναντά τον Μαρκ Ρούτε την Πέμπτη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει ήδη συναντήσει τον Ρούτε, χωρίς προφανώς να τον μεταπείσει και τώρα η Άνγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει δράση.

Άλλωστε, ο ρόλος του Ρούτε θεωρείται κομβικός, καθώς ουσιαστικά "ηγείται" της ομάδας των χωρών, που αντιδρούν για το Ταμείο, που εκτός από την Ολλανδία είναι επίσης η Δανία, η Σουηδία και η Αυστρία.

Στη Χάγη για να συνεχίσουν το πρέσινγκ στον Ρούτε θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Η Ολλανδία και οι "σύμμαχοί" της ζητούν να δοθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ως δάνεια στις χώρες και όχι ως επιχορηγήσεις, ενώ επίσης εκτιμούν πως πρέπει να υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για το πού θα "πέσουν" τα κονδύλια. Ζητούν δηλαδή ουσιαστικά "μνημόνια" με συγκεκριμένους όρους και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:21 - 09 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.