ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oxford Economics: Πού οφείλεται η νέα άνοδος του πληθωρισμού

15:58 - 02 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Oxford Economics: Πού οφείλεται η νέα άνοδος του πληθωρισμού
Το νέο ρεκόρ, που κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο -στο 5,1%, έναντι 5% τον Δεκέμβριο- σχολιάζει σε έκθεσή της η Oxford Economics.

Όπως επισημαίνει ο βρετανικός οίκος χρηματοοικονομικής ανάλυσης, η νέα αύξηση του πληθωρισμού διέψευσε τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση του φαινομένου, ασκώντας παράλληλα πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει αύριο (3/2) με φόντο την αντιπαράθεση αναφορικά με την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, η νέα άνοδος του πληθωρισμού υποδεικνύει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για περισσότερο καιρό σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και στη συνέχεια θα υποχωρήσουν σταδιακά. Η ηπιότερη αποκλιμάκωση του φαινομένου οφείλεται στη διατήρηση των ενεργειακών σε υψηλά επίπεδα και στις προεκτάσεις της συγκεκριμένης συνθήκης, προσθέτει ο βρετανικός οίκος.

Οι τρέχουσες γεωπολιτικές αναταραχές στην Ουκρανία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών της ενέργειας σε αυξημένο επίπεδο για περισσότερο χρόνο από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις, σύμφωνα με την Oxford Economics. Το γεγονός αυτό αναμένεται να «μεταδώσει» τις αυξήσεις και σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν σχετίζονται άμεσα με την ενέργεια, κάτι που αποδεικνύεται από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Ωστόσο, ο βρετανικός οίκος δεν πιστεύει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Η άνοδος του πληθωρισμού τον Ιανουάριο αποδίδεται κυρίως στον ενεργειακό πληθωρισμό ο οποίος ενισχύθηκε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 29% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Επιπλέον, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να εμφανίζουν ισχυρή άνοδο στο 3,6%. Στον αντίποδα, τα βιομηχανικά προϊόντα, εκτός της ενέργειας, είδαν τις τιμές να επιβραδύνουν στο 2,3%, ενώ οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,4%. Έτσι, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές, όπως της ενέργειας, υποχώρησε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο, στο 2,3% ετησίως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.