ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα βασικά «αγκάθια» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

08:32 - 05 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Τα βασικά «αγκάθια» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Το εμπάργκο πετρελαίου που προτείνει η ΕΕ στη Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της μέγιστης ζημίας στην οικονομία της Ρωσίας και της διασφάλισης ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις.

Η Γερμανία σηματοδότησε την υποστήριξή της για τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου, ενώ η Ουγγαρία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι ο επιπλέον χρόνος που τους χορηγήθηκε για να συμμορφωθούν δεν είναι αρκετός, με την πρώτη να ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλα θέματα:

Οι αποστολές ρωσικού αργού σε χώρες της Μεσογείου έχουν εκτοξευθεί. Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ είναι απίθανο να ανοίξουν τις στρόφιγγες και τα αινίγματα για το πώς να αντιμετωπίσουν το ντίζελ και την έλλειψη δεξαμενόπλοιων είναι περίπλοκα.

Οι κυρώσεις -οι οποίες πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας- ξεπερνούν μια απλή απαγόρευση εισαγωγών και στοχεύουν επίσης στις μεταφορές, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει δραματικά την ικανότητα της Μόσχας να αποστέλλει το πετρέλαιο της οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή η απαγόρευση όμως, σηματοδοτεί και ένα αγκάθι για τη ναυτιλία, που αφορά χώρες όπως η Ελλάδα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 05 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.