ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήριξη Σι σε Πούτιν για την «ασφάλεια» της Μόσχας!

19:32 - 15 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Στήριξη Σι σε Πούτιν για την «ασφάλεια» της Μόσχας!
Δήλωση στήριξης από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Οπως σημειώνει το Politico, το Πεκίνο προχώρησε στην πιο ξεκάθαρη δήλωση υποστήριξης στον Βλαντιμίρ Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία καθώς ο Κινέζος πρόεδρος δηλώνει πως δεσμεύεται να υποστηρίξει την «κυριαρχία και ασφάλεια» της Μόσχας.

Η θέση αυτή συνιστά σημαντική διαφοροποίηση στη ρητορική από την προηγούμενη έκκληση του Σι προς τον Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα «όλων των χωρών» -μια πιο ευρεία παρατήρηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι περιλαμβάνει την Ουκρανία και την οποία έκανε μια μέρα μετά την έναρξη του πολέμου. Τώρα, περισσότερες από 100 ημέρες από την έναρξη των εχθροπραξιών ο Σι επικεντρώθηκε καθαρά στην υποστήριξή του προς τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σι σημείωσε ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι διμερείς σχέσεις διατήρησαν μια υγιή αναπτυξιακή δυναμική παρά τις παγκόσμιες αναταράξεις.

Η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι η διασυνοριακή γέφυρα του αυτοκινητόδρομου Heihe-Blagoveshchensk δόθηκε στην κυκλοφορία, δημιουργώντας ένα νέο κανάλι σύνδεσης των δυο χωρών. Η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη ρωσική ώστε να πιέσει για σταθερή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, συμπλήρωσε. 

Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να συνεχίσει να στηρίζει η μία την άλλη σε ότι αφορά τα βασικά τους συμφέροντα που σχετίζονται με την κυριαρχία και την ασφάλεια, καθώς και για τις κύριες ανησυχίες τους εμβαθύνοντας τον στρατηγικό τους συντονισμό και ενισχύοντας την συνεργασία σε σημαντικούς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Εθνη, ο μηχανισμός BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, είπε ο Σι. Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να εργαστεί με τη Ρωσία για να προωθήσει την συνεργασία μεταξύ των χωρών που συνιστούν αναδυόμενες αγορές και των αναπτυσσόμενων και να πιέσει προς μια διεθνή τάξη και παγκόσμια διακυβέρνηση σε πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά συγχαίρει ειλικρινά την Κίνα για τα αξιοσημείωτα αναπτυξιακά της επιτεύγματα υπό την ισχυρή ηγεσία του Σι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.