ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρή αύξηση επιτοκίων και από την κεντρική τράπεζα της Κένυας

22:10 - 29 Σεπ 2022 | Ειδήσεις
Ισχυρή αύξηση επιτοκίων και από την κεντρική τράπεζα της Κένυας
Στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και πάνω από επτά χρόνια αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Κένυας, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, στην πρώτη συνεδρίασή της μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κένυας από τον νέο αρχηγό του κράτους, Γουίλιαμ Ρούτο, τον Αύγουστο.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, στο 8,25%, ανακοίνωσε ο διοικητής Patrick Njoroge, σε γραπτή δήλωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022 και την μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2015. Η διάμεση εκτίμηση μεταξύ επτά οικονομολόγων σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ήταν περί αύξησης 50 μονάδων βάσης. 

Η επιτροπή αποφάσισε την αύξηση καθώς οι διατηρούμενες πληθωριστικές πιέσεις και οι αυξημένοι παγκόσμιοι κίνδυνοι πιθανόν να έχουν επίπτωση στην οικονομία της αφρικανικής χώρας, ανέφερε ο κ. Njoroge.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην αφρικανική χώρα αυξήθηκε για έκτο συναπτό μήνα τον Αύγουστο στο 8,5%, ξεπερνώντας το "ταβάνι" που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα της Κένυας στο 7,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.