ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκό... ρήγμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο- Κρίσιμη συνεδρίαση

09:21 - 13 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Ευρωπαϊκό... ρήγμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο- Κρίσιμη συνεδρίαση
Οι υπουργοί Ενέργειας συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με έναν βασικό στόχο: συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο.

Το σχέδιο παρέμβασης στην αγορά έχει, ωστόσο, προκαλέσει βαθύ ρήγμα μεταξύ των κρατών μελών. Έθνη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ζητήσει μια προσεκτική προσέγγιση, ενώ μια ομάδα που περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πολωνία θέλει ένα πιο επιθετικό εργαλείο για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.

«Δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή για το πώς πρέπει να λειτουργήσει και για τους αριθμούς», μας είπε ο Tinne Van der Straeten, υπουργός Ενέργειας του Βελγίου.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, οι ηγέτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να της δώσουν νέα ώθηση πριν από την τελική προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στις 19 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, καθυστερούν βέβαια άλλοι έκτακτοι κανονισμοί, όπως κοινές αγορές φυσικού αερίου και ταχύτερες αδειοδοτήσεις.

Καταλαβαίνει κανείς πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά οριακή, ειδικά αν αναλογιστεί πως στις 15 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της χρονιάς.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.