ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση ζωής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες: Μία επιλογή με ρίσκο

09:13 - 24 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Παράταση ζωής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες: Μία επιλογή με ρίσκο
Η γοητεία και η ανάγκη της ενέργειας χωρίς άνθρακα είναι ισχυρότερη από ποτέ και αυτό οδηγεί σε μια δυνητικά επικίνδυνη στροφή διατηρώντας τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να λειτουργούν πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενε κανείς.

Λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας προσπάθειας για παράταση της διάρκειας ζωής των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Οι επιστήμονες μάλιστα εξετάζουν ακόμη και αν μπορεί να παραταθεί έως και για έναν αιώνα!

Η Γερμανία έδωσε παράταση ζωής σε τρεις μονάδες που είχαν προγραμματιστεί να κλείσουν το 2022, ενώ χώρες όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Σλοβακία παρατείνουν επίσης τη διάρκεια ζωής στους δικούς τους αντιδραστήρες.

Και ασφαλώς δεν είναι η Ευρώπη. Πολλές χώρες παγκοσμίως αρχίζουν να μετακινούνται σε αχαρτογράφητη περιοχή καθώς αναζητούν πιο πράσινες προμήθειες ενέργειας και ξεπερνούν τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις.

Οι πυρηνικές καταρρεύσεις είναι μεν σπάνιες, ωστόσο, η Φουκουσίμα και το Τσερνόμπιλ μας έχουν δείξει ότι δεν είναι μια πηγή ενέργειας χωρίς κινδύνους.

Πόσο μάλλον σε μία περίοδο που δυστυχώς ο πόλεμος έχει φτάσει ξανά στα σύνορα της ΕΕ και οι βόμβες πέφτουν ήδη δίπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.