ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό 5 μηνών η μεταποίηση της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο

12:21 - 01 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Σε υψηλό 5 μηνών η μεταποίηση της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης για την Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global.

Ειδικότερα, ο PMI διαμορφώθηκε στις 48,8 μονάδες έναντι 47,8 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022 και στο υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες.

«Η εικόνα είναι σημαντικά καλύτερη από τα χαμηλό του Οκτωβρίου, με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τον επόμενο χρόνο να βελτιώνεται σημαντικά κατά τους 3 τελευταίους μήνες», τονίζει σε έκθεσή της η S&P Global.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η ζήτηση παραμένει περιορισμένη και διαφαίνονται στον ορίζοντα λίγα σημάδια ενίσχυσης της ανάπτυξης. Η οικονομία μένει ακόμα να δεχτεί τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων, που αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, παρουσιάζοντας προσκλήσεις στις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης».

Η εικόνα στην Ελλάδα

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 49.2 μονάδες τον Ιανουάριο, υψηλότερα από τις 47.2 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν οριακή μόνο επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τη βραδύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.