ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν vs Γερμανία: «Αποκαλυπτήρια» στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

19:17 - 24 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Κομισιόν vs Γερμανία: «Αποκαλυπτήρια» στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε πως την Τετάρτη (24/4) θα γίνει γνωστή η πρόταση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες ο Ντομπρόβσκις άφησε να εννοηθεί πως έχει βρεθεί η... χρυσή τομή για μία πρόταση που θα καλύψει όλες τις πλευρές.

«Ετοιμάζουμε την νομοθετική πρόταση και θα την παρουσιάσουμε την Τετάρτη, είμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

«Το θέμα είναι να υπάρξει ισορροπία: αφενός με την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για τα κράτη μέλη και αφετέρου διατήρηση της διαφάνειας και κοινή αντιμετώπιση των κρατών μελών, με αριθμητικά σημεία αναφοράς», πρόσθεσε.

Το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Θυμίζουμε πως η Γερμανία είναι η χώρα που έχει εκφράσει μέχρι στιγμής τις πιο ηχηρές ενστάσεις, καθώς θεωρεί την πρόταση της Κομισιόν σχετικά... χαλαρή.

Η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αναμένεται να δίνει περισσότερα περιθώρια στις εθνικές κυβερνήσεις να καθορίσουν τη δημοσιονομική τους πορεία και χώρο για επενδύσεις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη.

Γερμανικές ενστάσεις

Η Γερμανία έχει εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει πολύ χώρο στις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις για να εξισορροπήσουν τα οικονομικά τους. Ζητά περισσότερη διαφάνεια και αυστηρά κοινά σημεία αναφοράς. 

Το Βερολίνο είχε διατυπώσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να δώσει η Κομισιόν μέσω αδιαφανών διμερών συμφωνιών πολύ μεγάλο περιθώριο σε κάποιες κυβερνήσεις να ισοσκελίσουν τα δημοσιονομικά τους και άσκησε πιέσεις για περισσότερη διαφάνεια. Επιπλέον το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ του FDP ήθελε να μειώνουν τα κράτη-μέλη κατά 1% τον χρόνο το δημόσιο χρέος στις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις και κατά 0,5% εφόσον είναι πιο συγκρατημένη η υπέρβαση του χρέους.

Η Κομισιόν επέκρινε κάποιες από τις γερμανικές προτάσεις. Μεταξύ τους ήταν και η πρόταση για τη λεγόμενη «κοινή διασφάλιση», δηλαδή την απαίτηση να μειώνουν τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη κατά ένα ορισμένο ποσό ετησίως τα επίπεδα του χρέους τους, πρόταση που δεν λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση αυτών των κρατών-μελών. Το Βερολίνο θεωρεί ότι ο πήχης δεν έχει μπει πολύ ψηλά.

Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον να δούμε πού θα κάτσει η... μπίλια και κατά πόσο οι πιέσεις της Γερμανίας θα σφίξουν το... ζωνάρι, ιδιαίτερα για χώρες με μεγάλο χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 21:29 - 24 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.