ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εμφύλιος» στην ΕΕ για την ΕΤΕπ- Το ελληνικό ενδιαφέρον

08:12 - 15 Σεπ 2023 | Ειδήσεις
«Εμφύλιος» στην ΕΕ για την ΕΤΕπ- Το ελληνικό ενδιαφέρον
Εξαιρετικά ανταγωνιστική αποδεικνύεται η κούρσα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η θέση θα πάει τελικά στη Μεσόγειο ή πιο βόρεια;

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Daniele Franco και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας Nadia Calvino είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της θέσης, σε μία κόντρα με έντονα μεσογειακά στοιχεία.

Ωστόσο, έχουν ανταγωνισμό και από χώρες της βόρειας Ευρώπης, καθώς τη θέση διεκδικεί επίσης η Margrethe Vestager από τη Δανία, η οποία παραιτήθηκε προσωρινά από επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ.

Υποψηφιότητα έχει θέσει ακόμα η Πολωνή Teresa Czerwinska από και ο Thomas Ostros από τη Σουηδία.

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που θα ξεκινήσει σήμερα στην ισπανική προσκυνηματική πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Ενώ η Ισπανία αρχικά περίμενε ότι η πλειοψηφία των υπουργών θα στηρίξει την Καλβίνο στην εκδήλωση, οι προβλέψεις λένε πως δεν αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει συναίνεση και θα πρέπει οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν.

Η Καλβίνο παραμένει μεν φαβορί για τη θέση, αλλά και ο Φράνκο έχει υποστηρικτικές, όπως φυσικά και η Βεστάγκερ που έχει ήδη ενεργό ρόλο στα ευρωπαϊκά όργανα. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί με σιγουριά να προβλέψει ποιος θα επικρατήσει τελικά.

Η όλη υπόθεση έχει και ελληνικό... άρωμα με τον πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, να διεκδικεί τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΤεΠ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:34 - 15 Σεπ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.