Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Όπως ανακοινώθηκε το πρωί του Σαββάτου (18/1) από το γραφείο του Νετανιάχου, «η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο απελευθέρωσης των ομήρων», με τη συμφωνία να τίθεται σε ισχύ την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Το πρώτος της στάδιο, πέρα από την απελευθέρωση των ομήρων, προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 6 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία εγκρίθηκε με 24 ψήφους υπέρ έναντι οκτώ κατά, από τα σκληροπυρηνικά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.
Την Παρασκευή (17/1), πριν από το υπουργικό, το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ είχε εγκρίνει τη συμφωνία εκεχειρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικύρωσή της από το υπουργικό συμβούλιο.
Έτσι, η ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε πριν από 15 μήνες ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιματοχυσία που προκάλεσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, αναμένεται να τελειώσει σε λιγότερο από 24 ώρες. Θα αφήσει πίσω της περισσότερους από 46.000 νεκρούς Παλαιστινίους και μία ισοπεδωμένη γη στον παλαιστινιακό θύλακα.
Κατά την πρώτη από τις τρεις φάσεις της εκεχειρίας, η Χαμάς οφείλει να απελευθερώσει 33 ομήρους: γυναίκες, παιδιά και άνδρες άνω των 50 ετών. Σε αντάλλαγμα θα αποφυλακιστούν όλες οι Παλαιστίνιες και οι ανήλικοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές.
Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων, τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει τον επαναπατρισμό των νεκρών και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, υπό την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.