Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Μιλώντας κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ηγετών στην Ουάσινγκτον, ο Μόντι δήλωσε επίσης ότι «οι ομάδες μας θα εργαστούν για τη σύναψη πολύ σύντομα, μιας αμοιβαία επωφελούς εμπορικής συμφωνίας».
Σύμφωνα με το CNBC, ο Τραμπ δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόσφατη κίνηση της Ινδίας να μειώσει τους δασμούς σε επιλεγμένες εισαγωγές και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες για τις ανισότητες στο εμπόριο και ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία.
Τα σχόλια έγιναν λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ υπέγραψε προεδρικό μνημόνιο που περιγράφει το σχέδιό του να επιβάλει «αμοιβαίους δασμούς» σε ξένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.
Το πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Ινδία
Οι ΗΠΑ θα χρεώνουν απλώς τους ίδιους δασμολογικούς συντελεστές που χρεώνει η Ινδία, δήλωσε ο Τραμπ, ενώ το εμπορικό έλλειμμα με την Ινδία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο απλός μέσος δασμός της Ινδίας για τις χώρες με το καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους ανέρχεται σε 17%, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που επιβάλλουν 3,3%. Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν το καθεστώς ΜΜΦΝ με τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.
Το συνολικό εμπόριο αγαθών των ΗΠΑ με την Ινδία εκτιμάται σε 129 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ. Το πλεόνασμα της Ινδίας με τις ΗΠΑ, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, έφθασε πέρυσι τα 45,7 δισ. δολάρια.
Ενίσχυση συνεργασίας στον αμυντικό κλάδο και στην τεχνητή νοημοσύνη
Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις στρατιωτικές πωλήσεις τους στην Ινδία από φέτος και τελικά θα παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-35 στον ασιατικό σύμμαχο, δήλωσε ο Τραμπ στην ενημέρωση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό που αποκάλεσε «απειλή της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας». Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αμυντικού εξοπλισμού στον κόσμο.
Ο Μόντι δήλωσε ότι η Ινδία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν επίσης για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των ημιαγωγών, ενώ θα επικεντρωθούν στη δημιουργία ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού για στρατηγικά ορυκτά.
Εκτός από τη μετατόπιση από τη Ρωσία - τον βασικό αμυντικό προμηθευτή της Ινδίας - προς τις ΗΠΑ για όπλα, η Ινδία θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από αμερικανούς κατασκευαστές, εκτιμούν αναλυτές.
Η συνάντηση Τραμπ-Μόντι είχε την απειλή των αμερικανικών δασμών να προβάλλει ως μεγάλη απειλή.
«Είμαστε, αυτή τη στιγμή, ένα αμοιβαίο έθνος... Ό,τι χρεώνει η Ινδία, θα το χρεώνουμε κι εμείς. Ό,τι χρεώνει μια άλλη χώρα, θα το χρεώνουμε κι εμείς. Οπότε αυτό ονομάζεται αμοιβαία, που νομίζω ότι είναι ένας πολύ δίκαιος τρόπος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμοιβαίοι δασμοί δεν θα τεθούν σε ισχύ αμέσως, καθώς η κυβέρνησή του εργάζεται για τον καθορισμό των κατάλληλων δασμολογικών επιπέδων για κάθε επηρεαζόμενη χώρα.
Ο Τραμπ «σαρώνει» με δασμούς
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και παγκόσμιους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Οι δασμοί του Τραμπ στον Καναδά και το Μεξικό βρίσκονται επί του παρόντος σε παύση, αφού και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να πατάξουν την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών στα αντίστοιχα σύνορά τους με τις ΗΠΑ.
Παρά τους ενθαρρυντικούς τόνους της συνάντησης, σημάδια τριβής παραμένουν στη σχέση ΗΠΑ-Ινδίας, δήλωσε ο Daniel Balazs, ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam, όπως το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και οι στενοί δεσμοί της Ινδίας με τη Ρωσία.
«Το τελευταίο, ειδικότερα, είναι απίθανο να εξαφανιστεί σύντομα και πιθανότατα θα παραμείνει ένα ευαίσθητο σημείο μεταξύ των δύο πλευρών», είπε.