ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρούν ελαφρώς οι τιμές του πετρελαίου, περιμένοντας τον OPEC+

14:57 - 02 Φεβ 2022 | Εμπορεύματα
Υποχωρούν ελαφρώς οι τιμές του πετρελαίου, περιμένοντας τον OPEC+
Μικρή πτώση καταγράφουν την Τετάρτη (2/2) οι τιμές του πετρελαίου, με άπαντες πλέον να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση του OPEC+ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τα περιορισμένα αποθέματα και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 15% μέχρι στιγμής φέτος και, παρά τη μικρή πτώση, παραμένουν κοντά σε υψηλό επταετίας.

«Αν δεν ανέβουν οι θερμοκρασίες και οι εντάσεις στην Ουκρανία δεν αποκλιμακωθούν, οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σημαντικά», εξηγεί ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής της PVM Oil Associates, προσθέτοντας ότι ο κρύος καιρός στις Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξει τις τιμές.

Μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος των κεντρικών ΗΠΑΑ και να επεκταθεί σε τμήματα των βορειοανατολικών αυτή την εβδομάδα, φέρνοντας ισχυρό χιόνι, χιονόνερο και πάγο.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιανουαρίου, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Όμως τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο OPEC+ πιθανότατα θα επιμείνει στο υπάρχον πλάνο για μέτρια αύξηση της παραγωγής κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη, δήλωσαν πηγές από τον Οργανισμό, παρά την πίεση από κορυφαίους καταναλωτές να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής.

Ωστόσο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα το ράλι της αγοράς πετρελαίου να προκαλέσει μια ταχύτερη άνοδο.

«Εάν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δείξουν σημάδια αύξησης της παραγωγής τους για να επωμισθούν τα ελλείμματα ορισμένων μελών που δεν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους, οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα πέσουν», δήλωσε ο Τέτσου Εμόρι, Διευθύνων Σύμβουλος της Emori Fund Management Inc.

«Όμως αν δεν υπάρξουν τέτοιες εκπλήξεις, η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμονεύουν», συμπλήρωσε.

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στηρίζουν επίσης τις τιμές του αργού. Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και η Δύση βρίσκονται σε διαμάχη για την Ουκρανία, πυροδοτώντας φόβους ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός στην Ευρώπη θα μπορούσε να διακοπεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό αργό υποχωρεί ελαφρά 0,03% στα 88,17 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ 0,25% στα 88,94 δολάρια το βαρέλι.

Το φυσικό αέριο αντίθετα ενισχύεται 5,83%.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός που κερδίζει 0,12% στα 1.803,60 δολάρια η ουγγιά, όπως και το ασήμι που ενισχύεται 0,89% στα 22,795 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός 1,26% στα 4,49 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,44% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1317 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,34% στο 1,3565 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ανεβαίνει 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8343 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.