ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ανάσα» στις τιμές φυσικού αερίου

14:10 - 25 Φεβ 2022 | Εμπορεύματα
«Ανάσα» στις τιμές φυσικού αερίου
Την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του στην Ουκρανία, έχοντας φτάσει λίγα χιλιόμετρα μόλις από το κέντρο της πόλης και τα κυβερνητικά κτίρια και ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, η αγορά ενέργειας και έχει τη δική της δυναμική. Αυτή κινείται με βάση τις ροές της προσφοράς. Έτσι στο μέτωπο του φυσικού αερίου ύστερα από ένα 4ημερο ράλι έχουμε σήμερα «βουτιά» των τιμών, καθώς καταγράφεται αύξηση των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη,

Σύμφωνα με το Bloomberg οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραγγέλνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τη Gazprom στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχουν με την ρωσική εταιρεία, αφού με αυτό τον τρόπο οι ρωσικές εισαγωγές είναι πιο φθηνές από ό,τι η τιμή σποτ στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας αυξήθηκαν σχεδόν 38% την Πέμπτη και αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% σήμερα. Η εξέλιξη αυτή είναι απροσδόκητη και έρχεται ύστερα από αρκετούς μήνες περιορισμένων ρωσικών εξαγωγών. 

Έτσι έχουμε πλήρη ανατροπή της εικόνας στις αγορές. Ενώ την Πέμπτη το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχε κάνει άλμα έως και 62% - στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2005- σήμερα η τιμή του υποχώρησε έως και 28%.

Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται 27% χαμηλότερα στα 97,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Πτώση 25% και για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, στα 222 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.