ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση στις τιμές των σιτηρών των ΗΠΑ, λόγω μεγάλης προσφοράς

09:02 - 22 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Μείωση στις τιμές των σιτηρών των ΗΠΑ, λόγω μεγάλης προσφοράς
Το καλαμπόκι, το σιτάρι και η σόγια του Σικάγου υποχώρησαν στο κλείσιμο της περασμένης βδομάδας από τα υψηλά δύο μηνών που σημείωσαν νωρίτερα στα μέσα του Σεπτεμβρίου, καθώς οι προμήθειες της Νότιας Αμερικής και της Μαύρης Θάλασσας πιέζουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα περιορίζει τις προοπτικές της ζήτησης.

Οι οικονομικές ανησυχίες και η ανάκαμψη των εξαγωγών της Αργεντινής περιόρισαν τις τιμές της σόγιας στις ΗΠΑ μετά την άνοδο στην αρχή της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου\. Οι έμποροι περιμένουν τώρα τη συγκομιδή του φθινοπώρου στις ΗΠΑ για σόγια και καλαμπόκι.

«Από τη μία πλευρά, ο αναμενόμενος ζεστός και ξηρός καιρός είναι ευεργετικός για τις καλλιέργειες, κάτι που θα βοηθήσει τους Αμερικανούς αγρότες στις αρχές του φθινοπώρου», δήλωσαν αναλυτές της Zhongzhou Futures στην Κίνα. «Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισμός από τις προμήθειες της Νότιας Αμερικής συνεχίζει να ασκεί πίεση στις εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ».

Σημαντικά ήταν τα σχόλια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με έναν θαλάσσιο διάδρομο από την Ουκρανία, τον οποίο επέκρινε ότι δεν βοηθά τις φτωχές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για τη συμπερίληψη του ρωσικού λιπάσματος στη συμφωνία και ο Πούτιν δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να παράσχει περισσότερους από 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων δωρεάν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εάν η Ευρώπη συμφωνούσε να χαλαρώσει περαιτέρω τις κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές.

Κρίσιμες ήταν οι συναντήσεις ανάμεσα στον Πούτιν και στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βοήθησε στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας για τον ουκρανικό διάδρομο, σε μια σύνοδο κορυφής της Κεντρικής Ασίας στο Ουζμπεκιστάν.

Οι τιμές του σιταριού έχουν περιοριστεί λόγω της αύξησης των ροών μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας και των φθηνότερων τιμών από τη Ρωσία. Τα στοιχεία των εξαγωγών των ΗΠΑ υπογραμμίζουν τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό. «Τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία για τις εξαγωγές σιταριού στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας αποδείχθηκαν απογοητευτικά», ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank.

Μια δοκιμαστική συμφωνία για την αποφυγή διακοπής λειτουργίας των αμερικανικών σιδηροδρόμων απέτρεψε τη διακοπή των εξαγωγών, αν και οι έμποροι είπαν ότι εξάλειψε επίσης μια βραχυπρόθεσμη προοπτική στροφής εμπόρων στο σιτάρι για εγχώρια ζωοτροφή.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.