ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Gazprom: Απειλεί με διακοπή των ροών την ουκρανική Naftogaz

14:31 - 28 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Gazprom: Απειλεί με διακοπή των ροών την ουκρανική Naftogaz
Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις υπόλοιπες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ενεργειακός κολοσσός, Gazprom.

Πιο συγκεκριμένα, η Gazprom προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας κινδύνευαν λόγω νομικής διαμάχης με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας, Naftogaz, σχετικά με τα τέλη διαμετακόμισης.

Από την πλευρά της, η Naftogaz προσέφυγε σε διαιτητικό δικαστήριο κατηγορώντας την Gazprom ότι δεν έχει καταβάλει τις προβλεπόμενες οφειλές για τη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι «τα κεφάλαια δεν καταβλήθηκαν από την Gazprom, ούτε εγκαίρως ούτε εξ ολοκλήρου» για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η Gazprom τόνισε ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με συνέπεια να μην καταβληθούν στην Ουκρανία τα τέλη διαμετακόμισης.

{https://twitter.com/GazpromEN/status/1575021274878791680}

Μάλιστα, η εταιρεία, υποστήριξε μέσω σχετικής ανακοίνωσής της στο Twitter ότι «απορρίπτουμε κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς της Naftogaz Ukraine σχετικά με τις κινηθείσες διαδικασίες για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη - οι υπηρεσίες που δεν παρέχονται από την ουκρανική πλευρά δεν πρέπει και δεν θα πληρωθούν». 

Παράλληλα, απείλησε την ουκρανική κρατική εταιρεία, η οποία στράφηκε στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC), πως αν προχωρήσει την υπόθεση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ρωσικές κυρώσεις. «Πρακτικά κάτι τέτοιο θα σημάνει ένα μπλόκο στην κάλυψη των υποχρεώσεων της Gazprom» ανέφερε η ίδια. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.