ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εκτοξεύεται» άνω του 3% το πετρέλαιο-«Βουτιά» για το φυσικό αέριο

15:04 - 11 Νοε 2022 | Εμπορεύματα
«Εκτοξεύεται» άνω του 3% το πετρέλαιο-«Βουτιά» για το φυσικό αέριο
Ισχυρά ανοδικά άνω του 3% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (11/11), αφού οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα, τον κορυφαίο παγκόσμιο εισαγωγέα αργού, χαλάρωσαν ορισμένους από τους αυστηρούς περιορισμούς για τον COVID.

Η χαλάρωση περιλαμβάνει μείωση των χρόνων καραντίνας για στενές επαφές κρουσμάτων και εισερχόμενων ταξιδιωτών κατά δύο ημέρες, καθώς και κατάργηση της ποινής στις αεροπορικές εταιρείες για την εισαγωγή μολυσμένων επιβατών.

«Οι έμποροι πετρελαίου επικροτούν τα νέα. Το κλειδί για τις αγορές πετρελαίου είναι να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τη χαλάρωση και περαιτέρω θετικές αλλαγές στη στάση της κυβέρνησης για μηδενικό  COVID-19", δήλωσε ο Στίβεν Ίνες, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

Η απομάκρυνση από την πολιτική του μηδενικού COVID θα αποτελέσει εφαλτήριο για τις αγορές πετρελαίου, δεδομένου ότι τα lockdown βλάπτουν την κινητικότητα και τις τιμές του πετρελαίου περισσότερο από την οικονομική δραστηριότητα, συμπλήρωσε.

Οι τιμές ανέβηκαν επίσης την Παρασκευή, αφού τα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενισχύοντας τις πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ένα ασθενέστερο δολάριο στήριξε επίσης τις τιμές του πετρελαίου, καθώς καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Ωστόσο, τα συμβόλαια αναφοράς πετρελαίου οδεύουν προς εβδομαδιαίες μειώσεις άνω του 1% λόγω των αυξανόμενων αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και των παρατεταμένων φόβων για την περιορισμένη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα εν μέσω ανόδου των καθημερινών κρουσμάτων COVID.

Ο φόρτος κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το lockdown στη Σαγκάη νωρίτερα φέτος. Τόσο το Πεκίνο όσο και το Zhengzhou ανέφεραν καθημερινά κρούσματα ρεκόρ.

Εκτός από την εντολή για τηλεργασία που μειώνει την κινητικότητα και τη ζήτηση καυσίμων, τα ταξίδια σε όλη την Κίνα παρέμειναν υποτονικά καθώς οι άνθρωποι ήθελαν να αποφύγουν τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν σε καραντίνα, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,38% στα 89,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 3,09% στα 96,56 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει κοντά στο 10% το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ισχυρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 9,296% στα 102,905 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με την EnergyScan, η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 22% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, λόγω και των πιο υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,44% στα 1.761,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,75% στα 21,538 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 2,68% στα 3,8588 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,78% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0288 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,40% στο 1,1763 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8746 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.