ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο: Πτώση 7% μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για πλαφόν

21:02 - 19 Δεκ 2022 | Εμπορεύματα
Φυσικό αέριο: Πτώση 7% μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για πλαφόν
Θετική είναι η πρώτη αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής συμφωνίας για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η ΕΕ, έστω κι αν της πήρε σχεδόν 9 μήνες, κατάφερε τελικά να συμφωνήσει σε πλαφόν 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή του φυσικού αερίου.

Με το άκουσμα της είδησης οι τιμές φυσικού αερίου καταγράφουν σημαντική πτώση.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στο συμβόλαιο μηνός Ιανουαρίου του κόμβου φυσικού αερίου της Ολλανδίας Title Transfer Facility (TTF), που ενδιαφέρει την Ευρώπη υποχωρούν πάνω από 7% στα 107 ευρώ/ΜWh.

Στην αρχή της ημέρας υποχωρούσαν σχεδόν 5%, εν αναμονή της απόφασης της ΕΕ.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Φεβρουαρίου υποχωρούν κι αυτά πάνω από 7% στα 108 ευρώ/ΜWh.  

"Οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και ελκυστικές"

"Η σημερινή απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο δείχνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να πετύχει αποτελέσματα" δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, που προεδρεύει του Συμβουλίου, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. 

"Ήταν δύσκολες διαπραγματεύσεις, χρειάστηκε χρόνος, αλλά φτάσαμε σε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό", ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί κατέληξαν σε έναν "προσωρινό, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό μηχανισμό για τις τιμές. Την ίδια στιγμή, έχουμε εγγυήσεις ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και ελκυστικές για τους προμηθευτές", πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: 

-το συμβόλαιο TTF του επόμενου μήνα να ξεπεράσει το ανώτατο όριο τιμής των 180 ευρώ/MWh για τρεις συνεχόμενες ημέρες

-η διαφορά μεταξύ του TTF με τις διεθνείς τιμές του LNG να είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη επίσης για την ίδια περίοδο. 

Όταν ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός θα μένει ενεργός για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες. 

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, έκανε λόγο για "ένα γενναίο βήμα που έγινε σήμερα μετά τις προτάσεις της Κομισιόν πριν από ένα μήνα", ενώ εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η συμφωνία θα αποτρέψει ένα ράλι των τιμών, όπως το προηγούμενο καλοκαίρι που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

"Η σημερινή συμφωνία αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει το φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή και μπορεί να δράσει συλλογικά για να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια", υπογράμμισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.