ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Gazprom Germania

19:05 - 14 Ιουν 2022 | Επιχειρήσεις
Γερμανία: 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Gazprom Germania
Η γερμανική κυβέρνηση θα δανείσει έως και 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση του πρώην βραχίονα της Gazprom που τέθηκε υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας τον Απρίλιο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με τους όρους του πακέτου διάσωσης, η κρατική τράπεζα KfW Group θα παράσχει το δάνειο, μέρος του οποίου θα μπορούσε τελικά να μετατραπεί σε άμεσο μερίδιο υπό νέα μορφή διαχείρισης, ανέφερε χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση. Πάντως, το σημερινό όνομα Gazprom Germania GmbH θα αλλάξει σε Securing Energy for Europe GmbH.

Το δάνειο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των οικονομικών της Gazprom Germania και στη διασφάλιση του εφοδιασμού, αφού η Ρωσία περιόρισε τις αποστολές φυσικού αερίου ως αντίποινα για την κατάσχεση της εταιρείας και των θυγατρικών της από τη Γερμανία.

Η Gazprom Germania τέθηκε υπό προσωρινό γερμανικό κρατικό έλεγχο τον Απρίλιο, αφότου η μητρική ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συμμετοχή της στην εταιρία.

Ο όμιλος αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας, με κίνδυνο να καταρρεύσουν μεγάλοι έμποροι λιανικής πώλησης φυσικού αερίου σε Γερμανία και Βρετανία, η Wingas GmbH και η Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd., η οποία διαπραγματεύεται ως Gazprom Energy.

Κατέχει τον μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία, με υποκαταστήματα σε Λονδίνο, Σιγκαπούρη και αλλού.

Η αποτυχία του ομίλου θα έφερνε αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές. Εκτός του ότι είναι ένας από τους κορυφαίους εμπόρους ενέργειας στην Ευρώπη, διαθέτει επίσης μονάδες σε Ασία και Βόρεια Αμερική διακινώντας πάνω από 100 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2020. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.