ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα χειρότερα Χριστούγεννα της Tesla- Έχασε $85 δισ. Κύριο

19:21 - 25 Δεκ 2022 | Επιχειρήσεις
Τα χειρότερα Χριστούγεννα της Tesla- Έχασε $85 δισ.
Η μετοχή της Tesla κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα της από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, χάνοντας πριν τα Χριστούγεννα 85 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Βασικός λόγος οι αμφιβολίες των επενδυτών για τις προοπτικές της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ αφιερώνει σχεδόν το σύνολο του χρόνου του στο Twitter.

Οι μετοχές της Tesla έκλεισαν στο χαμηλότερο σημείο τους σε περισσότερα από δύο χρόνια την Παρασκευή (23/12), μειώνοντας την κεφαλαιοποίησή της κάτω από τα 400 δισ. δολάρια. Η μετοχή έχει χάσει 18 τοις εκατό αυτή την εβδομάδα.

Η Tesla είχε αξία 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του έτους. Καταγράφεται δηλαδή πτώση της αξίας της που ξεπερνά τα 800 δισ. δολάρια.

Το ανώτατο όριο αγοράς της αυτοκινητοβιομηχανίας αυτή την εβδομάδα υποχώρησε κάτω από αυτό της ExxonMobil, μιας εταιρείας που βασίζεται στην τροφοδοσία αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης.

Η καθοδική πίεση στη μετοχή της Tesla έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της απόφασης του Μασκ να δαπανήσει 44 δισ. δολάρια για το Twitter, αλλά και γιατί μειώνονται οι προσδοκίες για τις πωλήσεις των αυτοκινήτων της.

Η τιμή της μετοχής της Tesla υποχώρησε 9% την Πέμπτη, αφού η εταιρεία είπε ότι θα προσφέρει εκπτώσεις 7.500 δολαρίων στους αμερικανούς καταναλωτές σε δύο από τα μοντέλα της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ανησυχίες για τη ζήτηση.

Ο Μασκ, για να περιορίσει τις αντιδράσεις, υποσχέθηκε ότι δεν θα πουλήσει άλλο μερίδιο της Tesla για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Μασκ, ο οποίος έχασε πρόσφατα τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, πούλησε μετοχές σχεδόν 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που ανακοίνωσε την εξαγορά του Twitter με 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά την υπόσχεση τον Απρίλιο να σταματήσει να το κάνει, στη συνέχεια πούλησε μετοχές σε τρεις περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη την περασμένη εβδομάδα. Οι εκχωρήσεις έχουν εξοργίσει τους μεγάλους επενδυτές που πιστεύουν ότι ο επιχειρηματίας έχει εγκαταλείψει την αυτοκινητοβιομηχανία για να επικεντρωθεί στη νέα του αγορά.

Τελευταία "ευκαιρία" για την Tesla θεωρείται πως θα υπάρξει αν ο Μασκ τηρήσει την υπόσχεσή του και παραιτηθεί από CEO του Twitter. Ίσως τότε ασχοληθεί ξανά με την Tesla και καταφέρει να πείσει τους επενδυτές να επανέλθουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.