ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: «Καμπάνα» €400 εκατ. στην Alitalia-Παραβίασε κανόνες για κρατικά δάνεια

18:08 - 27 Μαρ 2023 | Επιχειρήσεις
Κομισιόν: «Καμπάνα» €400 εκατ. στην Alitalia-Παραβίασε κανόνες για κρατικά δάνεια
Η Alitalia, η προκάτοχος της ιταλικής κρατικής αεροπορικής ITA Airways, θα κληθεί να αποπληρώσει χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ προς την ιταλική κυβέρνηση, καθώς όπως δήλωσαν οι αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε, το δάνειο παραβιάζει τις αρχές της Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση χορήγησε το δάνειο στην Alitalia το 2019, δύο χρόνια αφού είχε δώσει και άλλο δάνειο 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να σώσει τη ζημιογόνο εταιρεία. Ωστόσο η αεροπορική δεν επέστρεψε ποτέ τα χρήματα.

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ενεργεί ως επόπτης ανταγωνισμού στο μπλοκ των 27 χωρών, έκρινε ότι και τα δύο δάνεια (ύψους 1,3 δισ. ευρώ) συνιστούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση.

Όπως αναφέρει στέλεχος της Ε.Ε σε σχετική ανακοίνωση «κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα είχε χορηγήσει το δάνειο στην εταιρεία εκείνη την εποχή και το δάνειο έδωσε στην Alitalia ένα αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της σε εθνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια δρομολόγια».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αριάνα Ποντέστα, είπε ότι το δάνειο μπορεί να καταχωρηθεί ως υποχρέωση στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας αφερεγγυότητας της Alitalia.

«Τα 400 εκατομμύρια του δανείου, θα αποπληρωθούν από την Alitalia εντός των ορίων των εσόδων που προκύπτουν από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και της αξίας τυχόν υπολειπόμενων περιουσιακών στοιχείων» σημείωσε σε συνέντευξη τύπου.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή, το 2021 είχε διατάξει την Alitalia να αποπληρώσει και το δάνειο των 900 εκατ. ευρώ.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε ότι η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ ήταν «αναμενόμενη και ευρέως προβλεπόμενη», ενώ εξέφρασε ανακούφιση για το γεγονός ότι το αίτημα αποπληρωμής του δανείου δεν αφορά τη διάδοχο της Alitalia, ITA Airways.

Τέλος να σημειωθεί ότι διαδοχικές ιταλικές κυβερνήσεις κατέθεσαν περίπου 10 δισ. ευρώ στην Alitalia προκειμένου να σωθεί μέσα στα τελευταία 14 χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.