ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H BAT όρισε νέο επικεφαλής στη θέση του Jack Bowles

08:20 - 18 Μαϊ 2023 | Επιχειρήσεις
H BAT όρισε νέο επικεφαλής στη θέση του Jack Bowles
Ο διευθύνων σύμβουλος της British American Tobacco Jack Bowles παραιτήθηκε με άμεση ισχύ, τρεις εβδομάδες αφότου η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 635 εκατ. δολαρίων για παραβιάσεις των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, όπως γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευαμα, "η εταιρεία-παραγωγός των τσιγάρων Lucky Strike και Dunhill δήλωσε τη Δευτέρα (15.05.23) ότι τον Bowles, ο οποίος ήταν στη BAT για 20 χρόνια, διαδέχεται ο οικονομικός διευθυντής της, Tadeu Marroco.

Η αλλαγή έρχεται σε μια κομβική στιγμή για την BAT, η οποία προσπαθεί να προωθήσει εναλλακτικά προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes), καθώς οι εκστρατείες για την προώθηση της δημόσιας υγείας περιορίζουν τα ποσοστά του καπνίσματος παγκοσμίως.

Η BAT παρείχε στη δημοσιότητα λίγες λεπτομέρειες για την ξαφνική αποχώρηση του Bowles, ο οποίος ηγείτο της εταιρείας που συγκαταλέγεται στον δείκτη FTSE 100 από το 2019. Η τετραετής θητεία του ήταν λιγότερο από τη μισή συγκριτικά με οποιονδήποτε από τους προκατόχους του από το 1998, σύμφωνα με τον Rae Maile, αναλυτή της Panmure Gordon.

Το πρόστιμο που κατέβαλε η BAT τον περασμένο μήνα στις αρχές των ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος διακανονισμός στο είδος του και αφορούσε επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας μεταξύ 2007 και 2017.

Ο Bowles διετέλεσε επικεφαλής της ΒΑΤ για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού μεταξύ 2013 και 2017. Δεν κατηγορήθηκε για κάποια παρατυπία ο ίδιος.

Η αποχώρησή του «δεν αποτελεί απόλυτη έκπληξη» λαμβάνοντας υπόψη τις παραβιάσεις των κυρώσεων, όπως επεσήμαναν αναλυτές της JPMorgan, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι παραβιάσεις συνέβησαν τουλάχιστον εν μέρει κατά τη διάρκεια της περιόδου που ο Bowles ήταν επικεφαλής της BAT για Ασία-Ειρηνικό.

Η BAT παραδέχθηκε ότι είχε παραβιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ προχωρώντας σε προμήθεια τσιγάρων αξίας σχεδόν 30 εκατ. δολαρίων στην πρεσβεία της Σιγκαπούρης στη Βόρεια Κορέα. Η ΒΑΤ αποδέχθηκε επίσης επεξεργασία μετρητών αξίας άνω των 250 εκατ. δολαρίων από τράπεζες της Βόρειας Κορέας στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις μέσω αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ως πληρωμή για την έμμεση εξαγωγή τσιγάρων στην κομμουνιστική χώρα.

Ο Bowles δήλωσε τη στιγμή του διακανονισμού ότι η κατασκευάστρια εταιρεία προϊόντων καπνού «λυπάται βαθύτατα για το παράπτωμα που προέκυψε από ιστορικές επιχειρηματικές δραστηριότητες». Πρόσθεσε επίσης ότι η BAT είχε «μεταμορφώσει» τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας της, το οποίο επιβλέπει τις κυρώσεις και τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 ότι «τώρα είναι η ώρα για αλλαγή ηγεσίας προκειμένου η εταιρεία να περάσει στο επόμενο επίπεδο».

Ο Maile σχολίασε ότι υπήρξαν γενικότερες αναταράξεις στο City σχετικά με την εταιρική στρατηγική της BAT, η οποία ήταν «μακριά ως προς την υλοποίηση μιας προοδευτικής ατζέντας αλλά πιο κοντά όσον αφορά την επίτευξη στόχων».

Η BAT παράγει περίπου το 15% των εσόδων της από μη καιόμενα προϊόντα, ποσό διπλάσιο σε σχέση με το 2018.

Ωστόσο, τα εναλλακτικά προϊόντα αντί του τσιγάρου έχουν τεθεί υπό στενή διερεύνηση, ιδιαίτερα λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να προκαλούν εθισμό των νέων στη νικοτίνη. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δήλωσε πρόσφατα ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές μη συνταγογραφούμενων προϊόντων ατμίσματος.

Ο Maile πρόσθεσε ότι η BAT είχε «πληγεί καίρια» από την επιτυχία του IQOS, της συσκευής θερμαινόμενου καπνού που αναπτύχθηκε από την ανταγωνίστριά της, Philip Morris International.

Η προαγωγή του Marroco δίνει στην εταιρεία την ευκαιρία να «επανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από χαμηλή βάση», σχολίασε ο Maile.

Οι μετοχές της BAT παρουσίασαν ελάχιστες μεταβολές στις πρωινές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 22% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο και η αποτίμηση της εταιρείας «συνεχίζει την πτωτική τάση σε νέο ιστορικό χαμηλό», σύμφωνα με την JPMorgan.

Ακόμα κι έτσι, ο James Edwardes Jones, αναλυτής της RBC Capital Markets, ανέφερε ότι τα bonus που κατέβαλε η ΒΑΤ στον Bowles «υποδηλώνουν ότι δεν υπήρχαν προβλήματα» σχετικά με την απόδοσή του.

Ο Bowles πέρυσι πέτυχε το 78% του μέγιστου δυνατού βραχυπρόθεσμου πριμ και το 59% της μέγιστης πιθανής χρηματικής επιβράβευσης στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου κινήτρων, σημείωσε η RBC.

Η προαγωγή του Marroco, ο οποίος εργάζεται για τη BAT εδώ και τρεις δεκαετίες, έρχεται επίσης σε μια συγκυρία που η BAT δέχεται πιέσεις από τους μετόχους για να μεταφέρει τις κύριες εισηγμένες μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αναλυτές της JPMorgan περιέγραψαν τον Marroco, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στη BAT στη Βραζιλία το 1992, ως «άξιο διάδοχο», αν και σημείωσαν ότι ένας εξωτερικός υποψήφιος «ενδεχομένως  να προτιμούνταν από ορισμένους».

Ο Marroco έγινε οικονομικός διευθυντής το 2019. Οι προηγούμενοι ρόλοι του ήταν διευθυντής μετασχηματισμού του ομίλου και περιφερειακός διευθυντής για Ευρώπη και Βόρεια Αφρική. Ως διευθύνων σύμβουλος, θα λάβει βασικό μισθό 1,34 εκατ. λιρών."

Ο πρόεδρος της BAT, Luc Jobin, ευχαρίστησε τον Bowles για τη «σημαντική συνεισφορά του» στην εταιρεία. Στη δήλωσή του πρόσθεσε: «Για να επιτύχουμε πλήρως τον μετασχηματισμό μας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, πρέπει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε ως μια εταιρεία καταναλωτικών αγαθών που χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση και ευελιξία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.