ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Επτά προτάσεις για την υποστήριξη της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης

15:05 - 10 Σεπ 2020 | Επιχειρήσεις
ΣΕΒ: Επτά προτάσεις για την υποστήριξη της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης
Σήμερα, με τις αυξανόμενες ανταγωνιστικές προκλήσεις, η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από επιχειρηματικά στελέχη, με γνώσεις, δεξιότητες, όραμα και υπευθυνότητα,ενώ και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό με τις οριζόντιες δεξιότητες εκείνες, που θα στηρίξουν τη στρατηγική επιβίωσης και ανάπτυξής τους (αυτονομία, πρωτοβουλία, καινοτομία, λήψη αποφάσεων, συνεργασία).

Αυτό αναφέρει ειδική μελέτη του ΣΕΒ με τίτλο: «Η Επιχειρηματική Εκπαίδευση αναπτύσσει κρίσιμες δεξιότητες, καλλιεργεί το επιχειρηματικό πνεύμα και τη δημιουργική σκέψη και εφοδιάζει τους νέους με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα», που κυκλοφορεί σήμερα, Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρεται εκεί  ένα κατάλληλα σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων, με τον εκπαιδευτικό σε ρόλο καθοδηγητή μέσα στην τάξη,

σε συνδυασμό με μία σειρά δομημένων αλληλεπιδράσεων με επιχειρηματικά στελέχη,

μέσω των οποίων γίνεται η απαραίτητη σύνδεση με την επιχειρηματική πραγματικότητα, αποτελεί το ενδεδειγμένο μοντέλο Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης.

Η καλλιέργεια επιχειρηματικής νοοτροπίας μέσα στο σχολείο αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον εκπαιδευτικό και προϋποθέτει κατάλληλη επιμόρφωση και συστηματική επαφή και συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.

2020 09 10 SR EpixEkpaideusi Stoixeia

2020 09 10 SR EpixEkpaideusi ProtaseisSEV

2020 09 10 SR EpixEkpaideusi EpixDexiotites

Για την ώρα όμως, τα προγράμματα Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης που παρέχονται στους μαθητές του ελληνικού σχολείου υλοποιούνται αποσπασματικά, σε εθελοντική βάση και στο περιθώριο του επίσημου αναλυτικού προγράμματος. Η πλειονότητα αυτών των προγραμμάτων προσφέρεται με τη συνδρομή του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ JuniorAchievement Greece (ΣΕΝ/ JA Greece), το οποίο ιδρύθηκε το 2005, με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό JA Worldwide, είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων.

Έτσι ΣΕΒ σήμερα δημοσιοποιεί την παρούσα μελέτη για την υποστήριξη της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης στο σχολείο, έχει εκπονήσει πρακτικό Οδηγό και εκπαιδευτικό υλικό, και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την ένταξη της επιχειρηματικότητας στη σχολική καθημερινότητα: 

- Διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης, σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού συστήματος. 

- Κατάλληλα προσαρμοσμένη και ποιοτικά αναβαθμισμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με έμφαση σε σύγχρονες διδακτικές μεθόδους (ομαδική εργασία, βιωματική μάθηση, project κλπ.)

- Σχεδιασμός σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού για την Επιχειρηματική Εκπαίδευση.

- Διαμόρφωση μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης, με στόχο την ανατροφοδότηση και διαρκή βελτίωση του περιεχομένου της. 

- Δημιουργία πλαισίου κινήτρων για την ενίσχυση της συμμετοχής εκπαιδευτικών σε δραστηριότητες Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης. 

- Ενίσχυση της εξωστρέφειας του σχολείου, δικτύωση και ευαισθητοποίηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για την έμπρακτη προώθηση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης, 

- Για τις επιχειρήσεις, το «άνοιγμα» στην εκπαίδευση για καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας τους (πχ, υποδοχή μαθητών, job shadowing, επισκέψεις επιχειρηματικών στελεχών σε σχολεία, mentoring) και η ενθάρρυνση της συμμετοχής στελεχών επιχειρήσεων σε προγράμματα Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης στα σχολεία (κατά το πρότυπο του εθελοντή – μέντορα του ΣΕΝ/JA Greece).

Τελευταία τροποποίηση στις 15:12 - 10 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.