ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στοιχειώνει» το πολιτικό σύστημα ο φόβος «αφανισμού» των ΜμΕ

11:45 - 13 Ιαν 2021 | Επιχειρήσεις
«Στοιχειώνει» το πολιτικό σύστημα ο φόβος «αφανισμού» των ΜμΕ
Η ειλικρινής παραδοχή του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη για το ότι βασικό αίτιο της ήττας στις τελευταίες εκλογές ήταν η βάναυση φορολόγηση των «καλοστεκούμενων» μεσαίων στρωμάτων, που αντιπροσωπεύουν το 20% περίπου της μεσαίας τάξης προς όφελος των αδυνάμων, μπορεί να αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πολιτικό παιχνίδι, ωστόσο φέρει «ενώπιος ενωπίω» το οικονομικό επιτελείο – και βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου - στη σκληρή πραγματικότητα.

Ότι δηλαδή, η συμπίεση αυτών των στρωμάτων όλα αυτά τα χρόνια, π.χ. με τον ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ή με αύξηση φοροεισφορών από το ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί πολιτικές εξελίξεις.

Στο φόντο αυτό και παρά την εμφανή διάθεση της κυβέρνησης να ακολουθήσει τις οδηγίες τόσο της έκθεσης Πισσαρίδη όσο και τις αναφορές διεθνών οργανισμών και του ΣΕΒ για την ανάγκη της χώρας να διαμορφώσει ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα – να ενισχύσει δηλαδή τη συγκέντρωση- η «βάσανος» δε λείπει για το πώς θα στηρίξει όσο μπορεί τις ΜμΕ και τις μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή τους «νοικοκυραίους» που δίνουν αέρα εξουσίας και δύναμη πολιτικής ηγεμονίας, αλλά που ωστόσο ένεκα πανδημίας και μετά από 10 πέτρινα χρόνια αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτωχοποίησης και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Κάτι που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει και βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας.

Με μπούσουλα λοιπόν την αποφυγή αυτών των συνεπειών ο Πρωθυπουργός χτες ανακοίνωσε δια τηλεοράσεως νέο πρόγραμμα στήριξης των δανειοληπτών και επιχειρήσεων με υγιή δανεισμό στο ύφος του αντίστοιχου προγράμματος «Γέφυρα» ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα νέων κόκκινων δανείων . Βέβαια το όλο αυτό σχέδιο θα πρέπει να περάσει από τις «συμπληγάδες» των θεσμών κάτι που δημιουργεί θέμα καθυστερήσεων που με δεδομένη τη συγκυρία μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα βρει τρόπο για το μεσοδιάστημα αυτό να αξιοποιήσει άλλο εργαλείο ώστε να μη βυθιστούν στην αφάνεια χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις χάνοντας περιουσίες αλλά και το μομέντουμ των πληρωμών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες στο MEGA o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφορικά με τη ρευστότητα είπε ότι περίπου 30.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 24.000 έχουν πάνω από 10 άτομα προσωπικό έλαβαν δάνεια το 2020 αξίας 6,5 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην ευθύνη του τραπεζικού συστήματος και στην ανάγκη να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Επισήμανε ωστόσο πως το 2020 διατέθηκαν από τις τράπεζες δάνεια ίσα με την χρηματοδότηση που είχε δοθεί όλη την προηγούμενη δεκαετία.

Για τα επιχειρηματικά δάνεια και για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Γέφυρα», επισήμανε πως είναι «ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και έχουμε μία συγκροτημένη πρόταση την οποία ήδη ξεκινήσαμε να συζητάμε με τους θεσμούς». Εξήγησε πως η χώρα είναι σε κατάσταση ενισχυμένης εποπτείας και συστηματικά κάθε τρίμηνο χώρα αξιολογείται. Μίλησε για μία ολοκληρωμένη πρόταση για «το πώς μπορούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα Γέφυρα για τις επιχειρήσεις επιδοτώντας τις δόσεις των δανείων για ένα συγκεκριμένο διάστημα εννέα μηνών».

Χτες πάντως ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων για την παροχή εγγυημένων επενδυτικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Διαχειριστής του νέου Ταμείου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο θα λειτουργεί ως εγγυητής των δανείων επενδυτικού σκοπού, σε ύψος έως 80%. Το Ταμείο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Με την τραπεζική μόχλευση, ο προϋπολογισμός του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με νέα δάνεια χαμηλού επιτοκίου, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής.

Όπως είπε ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, «το νέο αυτό εγγυοδοτικό Ταμείο, που θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αποτελεί μία ακόμη στοχευμένη προσθήκη στο συνεκτικό πλέγμα μέτρων και δράσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Ειδικότερα, αφορά σε εγγυημένα, χαμηλότοκα επενδυτικά δάνεια που θα επιτρέψουν στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για τη νέα πραγματικότητα που αναμένεται να διαμορφωθεί στην αγορά. Συνεχίζουμε, με «έξυπνα» και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία να στηρίζουμε ουσιαστικά την ενδυνάμωση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να μεθοδεύουμε την επόμενη μέρα».

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από παρεμβάσεις πέρα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που κυρίως με στοχευμένο τρόπο θα δίνουν «αέρα» σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί.

Έτσι στο «τραπέζι» είναι:

- Η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα έτος (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020) για κορωνόπληκτους

- Η κλιμακωτή μείωση έως και τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου και για το 2021, με το ύψος της επιβάρυνσης για τον προϋπολογισμό να φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ.

- μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2021 κατά 8-10% με κόστος των 230 εκατ. ευρώ που όμως θα καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας που θα προκαλέσει η νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών και η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των ακινήτων

- η ακύρωση του πέναλτι του 22% για τους φορολογούμενους που δεν συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους

- στοχευμένες ρυθμίσεις οφειλών, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:49 - 13 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.