ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλουκίνας-Λάππας: Οι επιδόσεις στο α' εξάμηνο-Οι προκλήσεις και η δυναμική

18:21 - 20 Σεπ 2023 | Επιχειρήσεις
Κλουκίνας-Λάππας: Οι επιδόσεις στο α' εξάμηνο-Οι προκλήσεις και η δυναμική
Αυξημένες προκλήσεις αντιμετώπισε ό όμιλος Ι.Κλουκίνας-Ι.Λάππας το α' εξάμηνο του 2023, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στους καταναλωτές που είχαν ως επακόλουθο την πτώση των πωλήσεων και του τζίρου.

Στο α' εξάμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ι.Κλουκίνας-Ι.Λάππας, σημείωσε πτώση 8,3%, στα 12 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος διατηρεί πλέον δίκτυο 32 καταστημάτων σε Ελλάδα και Ρουμανία ενώ βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού, μετά την Δημόσια Πρόταση της Intracom που απέκτησε το 87,7% των μετοχών της.

Ειδικά αναφορικά με την εμπορική δραστηριότητα (Mothercare, ELC), ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 11,4 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 8,9% και τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιές 1,37 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 952 χιλ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2022. Στην Ελλάδα, όπου το δίκτυο αριθμεί 27 καταστήματα, σημειώθηκε πτώση πωλήσεων 6,5% στο εξεταζόμενο διάστημα ενώ στη Ρουμανία, με μερίδιο 9,6% στο τζίρο του ομίλου, σημειώθηκε πτώση 5,6%.

Η διοίκηση της εισηγμένης αποδίδει την πτώση των πωλήσεων στην κρίση του κόστους διαβίωσης των καταναλωτών ενώ ρόλο παίζει και το κλείσιμο καταστημάτων, όπως των Mothercare σε Ρόδο και Λάρισα, του ELC Χαλανδρίου αλλά και των καταστημάτων σε Σερβία και Αλβανία. Σημειώνεται ότι το ποσοστιαίο μικτό περιθώριο κέρδους διατηρήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με το α’ εξάμηνο του 2022, 43,45%.

Για το επόμενο διάστημα, οι ανατιμήσεις και το αυξημένο κόστος δανεισμού συντηρούν την αβεβαιότητα ενώ χαμηλότερες των προσδοκιών αποδείχθηκαν οι επιδόσεις της εταιρείας στις θερινές εκπτώσεις. Πάντως για την ELC (παιδικά παιχνίδια) σημειώνεται ότι λόγω εποχικότητας, ποσοστό 30% περίπου του ετήσιου τζίρου γίνεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους και ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ανάσα από τα ακίνητα

Εντωμεταξύ, τα έσοδα από τη μίσθωση ακινήτων στο α' εξάμηνο ανήλθαν σε 654.648 ευρώ έναντι 619.644 ευρώ το α' εξάμηνο του 2022. Πρόκειται για το κατάστημα στην οδό Ερμού 44, μισθωμένο στην Adidas και το κατάστημα στην οδό Ερμού 47, μισθωμένο στην Inditex (Zara).

Η μίσθωση του τελευταίου λήγει το Φεβρουάριο του 2024 και έτσι δίνεται η δυνατότητα αύξησης του ενοικίου σε επίπεδα τιμών αγοράς, είτε με επέκταση της υφιστάμενης μίσθωσης είτε με εύρεση νέου μισθωτή.

Σημειώνεται ότι στην εταιρεία θα μεταβιβαστούν και τα ακίνητα της ΚΛΜ ΑΤΕ μετά την απόσχιση του κλάδου ενώ η αξία των ακινήτων και τα εισοδήματα από ενοίκια θα αυξηθούν σημαντικά με την απορρόφηση της Intracom Properties.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.