ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Coca-Cola στην Ελλάδα: Επενδύσεις €75 εκατ.- Full 5G το Σχηματάρι Κύριο

07:51 - 26 Οκτ 2022 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Coca-Cola στην Ελλάδα: Επενδύσεις €75 εκατ.- Full 5G το Σχηματάρι
Πολλαπλά επενδυτικά «μέτωπα» έχει ανοίξει η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), με το συνολικό ύψος των προς υλοποίηση επενδύσεων να κυμαίνεται στα 75 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022-2023.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για την Ελλάδα και την Κύπρο, Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, ο καταμερισμός των εν λόγω επενδύσεων είναι ισόποσος, αφορά πέντε πυλώνες και συγκεκριμένα τους ακόλουθους: 1) ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, 2) βιώσιμη ανάπτυξη, 3) ψηφιακός μετασχηματισμός, 4) ανθρώπινο δυναμικό και 5) κοινωνική συνεισφορά.

Αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα, η γραμμή παραγωγής στο Σχηματάρι, που αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό εργοστάσιο αναψυκτικών και χυμών, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας. Το upgrading πρόκειται να είναι καθολικό, καθώς ολόκληρη η γραμμή παραγωγής θα συνδεθεί με δίκτυο 5G σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές επιταγές της εποχής. Όπως ανέφερε άλλωστε η κα. Αναργύρου-Νίκολιτς, το Σχηματάρι αποτελεί ένα mega plan για την εταιρεία, καθώς εξυπηρετεί ανάγκες και άλλων χωρών.

Σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες επενδύσεις της Coca-Cola στην Ελλάδα, όπως αυτές καταγράφονται στη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας, η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη (25/10) στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, την περασμένη τριετία (2019-2021) δρομολογήθηκαν επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 75 εκατ. ευρώ. Μόνο για το 2021 οι επενδύσεις «άγγιξαν» τα 26,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με το 2020, όπου λόγω της πανδημίας είδαμε λιγότερες αλλά και πάλι σημαντικές επενδύσεις.

afgrthrytgrsf

Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, μέσα από τη λειτουργία και το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στην Ελλάδα προκύπτει σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση, που αντιστοιχεί σε 32.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και σε 0,7% της συνολικής απασχόλησης στην εγχώρια αγορά εργασίας. Η άμεση και έμμεση επίδραση της αλυσίδας αξίας εκτιμάται σε 27.900 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης το 2021. Την ίδια χρονιά, με μια επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ, η εταιρεία προχώρησε επίσης στην κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClipTM. Η υλοποίηση των παραπάνω επενδύσεων είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση σε πολύ μεγάλο βαθμό των θέσεων εργασίας, παρά τις έντονες διακυμάνσεις της περιόδου, αποτελώντας παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα.

Η αναλογία 1 προς 6 στην οικονομία και 1 προς 16 στην απασχόληση

Πέρα από τις επενδύσεις, αξιοσημείωτη είναι και η συνεισφορά της Coca-Cola στην Ελλάδα στην οικονομία της χώρας, καθώς αποτελεί το 50% του κύκλου εργασιών του κλάδου αναψυκτικών, δημιουργώντας μία αλυσίδα αξίας σε συνεργασία με τοπικούς προμηθευτές και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Το μέγεθος του αποτυπώματος στην ελληνική οικονομία γίνεται αντιληπτό και από το γεγονός ότι - όπως ανέφερε η κα. Αναργύρου-Νίκολιτς - για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα δημιουργούνται 6 ευρώ στην οικονομία, με τη συμβολή της εταιρείας στο ελληνικό ΑΕΠ να χαρακτηρίζεται ως σημαντική και υπολογίσιμη. Παράλληλα, κάθε 1 άμεση θέση εργασίας στην Coca-Cola στην Ελλάδα υποστηρίζει 16 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Φωτο 01 Μελέτη Οικονομικού Κοινωνικού Αποτυπώματος 2019 2021 της Coca Cola στην Ελλάδα

Στο πεδίο της μελέτης του ΙΟΒΕ, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, καθηγητής Νίκος Βέττας, προλογίζοντας τόνισε πως βασικός πυλώνας της έκθεσης αποτελεί η ανθεκτικότητα της Coca-Cola στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπεύθυνος του τμήματος μικροοικονομικής ανάλυσης και πολιτικής του ΙΟΒΕ, Σβέτοσλαβ Ντάντσεβ, οι επενδύσεις επηρεάστηκαν το 2020, ωστόσο ανέκαμψαν την αμέσως επόμενη χρονιά. Σε ό,τι αφορά την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται από τα προϊόντα της εταιρείας, το μεγαλύτερο μερίδιο έχει ο κλάδος Horeca, ο οποίος υπέστη πιέσεις το 2021, ενώ για το 2022 τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι πιο αισιόδοξα. Οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν, με μικρή πτώση στις θέσεις εποχικής απασχόλησης, επισημαίνεται στην ίδια έκθεση.

Φωτο 02 Μελέτη Οικονομικού Κοινωνικού Αποτυπώματος 2019 2021 της Coca Cola στην Ελλάδα

Η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας επανήλθε το 2021 σε 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019 (1,4 δισ. ευρώ), έχοντας υποχωρήσει στα 1,1 δισ. ευρώ το 2020. Το 2021 με τη σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, η άμεση επίδραση στο ΑΕΠ από την Coca-Cola στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 203 εκατ. ευρώ, στους εμπορικούς συνεργάτες σε 270 εκατ. ευρώ και 340 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές της Coca-Cola στην Ελλάδα.

Infographic Μελέτη Οικονομικού Κοινωνικού Αποτυπώματος 2019 2021 της Coca Cola στην Ελλάδα

Το αποτύπωμα της εταιρείας στην Ελλάδα συνδέεται και με τα έσοδα του κράτους που προκύπτουν από τη δραστηριότητα, με τη συνολική συνεισφορά το 2021 να ανέρχεται στα 515 εκατ. ευρώ ή 1,2% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Στην απασχόληση, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα αξίας που παράγει και διανέμει τα προϊόντα της Coca-Cola στην Ελλάδα, ανήλθε το 2021 σε 32.800 άτομα, (0,7% της συνολικής εγχώριας απασχόλησης), από 27.400 το 2020 και 36.100 το 2019.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 15:00 - 26 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.