ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΠΑ: Εντός 2023 προκηρύσσεται το 1/3 του προϋπολογισμού των δράσεων

16:28 - 13 Ιουν 2023 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΕΣΠΑ: Εντός 2023 προκηρύσσεται το 1/3 του προϋπολογισμού των δράσεων
«Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, καθώς ακολουθεί η τυπική ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου και η πλήρης ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων, με το 1/3 του προϋπολογισμού των δράσεων να αναμένεται να έχει προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος (φωτο), στην χθεσινή (12/6) συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιου του ΕΒΕΑ.

Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας δήλωσε, ακόμη, τα εξής: «Για την Πολιτική Συνοχής (τα προγράμματα του ΕΣΠΑ) τα προηγούμενα χρόνια συνέπεσαν με την ολοκλήρωση της περιόδου 2014-2020 και τον σχεδιασμό της νέας περιόδου 2021-2027, εντός μάλιστα ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος, ως συνέπεια των διαδοχικών διεθνών κρίσεων (πανδημία, ενέργεια).

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου ήταν η αξιοσημείωτη επιτάχυνση στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, περίοδος όπου διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 13,5 δισ. ευρώ, με τη συνολική απορρόφηση να αυξάνει από το 27% το καλοκαίρι του 2019 στο 85%, φέρνοντάς μας σταθερά στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη της απασχόλησης την περίοδο της πανδημίας, κύρια μέσω των προϊόντων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των κρατικών ενισχύσεων μέσω του ΕΦΕΠΑΕ, με πόρους που ξεπέρασαν συνολικά (μαζί με τη μόχλευση) τα 14 δισ. ευρώ.

Ακόμη η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με εγκεκριμένο ΕΣΠΑ. Το Νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης έρχεται να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, δίνοντας βάρος στον στόχο της κλιματικά ανθεκτικής ανάπτυξης, με τη δέσμευση του 27% των συνολικών διαθέσιμων πόρων του.

Ως προς τις μακροοικονομικές επιδράσεις του, το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2035 επιπλέον κατά 62,9 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα περίπου 125.000 νέες σταθερές θέσεις εργασίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.