ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες-Οι νέες τιμές στόχοι Κύριο

11:33 - 15 Ιουλ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Goldman Sachs: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες-Οι νέες τιμές στόχοι
Στην πρόοδο που επιδεικνύουν οι ελληνικές τράπεζες ως προς τη μείωση των «κόκκινων» δανείων (NPEs) και τη δημιουργία κεφαλαίων και κεφαλαιακών αποθεμάτων κατά το α’ τρίμηνο του 2022, στέκεται η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση για τις συστημικές τράπεζες.

Παράλληλα, αναμένει ισχυρές επιδόσεις και συνέχιση των ανοδικών τάσεων για το β’ τρίμηνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο βαθμός μακροοικονομικής αβεβαιότητας έχει αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς ο ελληνικός πληθωρισμός «εκτοξεύθηκε» στο 12% τον Ιούνιο του 2022, ενώ και οι προβλέψεις για το ΑΕΠ μειώθηκαν στο 3% για το 2022.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου σημείωσε άνοδο λόγω αυτών των μακροοικονομικών εξελίξεων σε περίπου 3,5%-4% εντός του Ιουλίου, την στιγμή μάλιστα που το 2021 κατά μέσο όρο ανήλθε σε περίπου 1%.

Στην ανάλυσή της, η Goldman Sachs αναφέρεται στον αντίκτυπο που έχει για τις ελληνικές τράπεζες η επιτάχυνση του πληθωρισμού, η επιθετική αύξηση των επιτοκίων και οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, σημειώνει πως η αυξημένη μακροοικονομική αβεβαιότητα μεταφράζεται σε πιο συντηρητικές παραδοχές για το κόστος ιδίων κεφαλαίων COE (που προκύπτει κυρίως από υποτίμηση 300 μονάδων βάσης των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι του 2021) και σε χαμηλότερες εκτιμήσεις (κατά μέσο όρο μειώνει τις εκτιμήσεις για τα EPS κατά 9% την περίοδο 2023-24, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού και των τιμών των εμπορευμάτων).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου μιλούν για κόστος κεφαλαίου 15% για τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα και για 17% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές των τραπεζών, η Goldman δίνει σύσταση buy (αγορά) για την Εθνική, αλλά υποβαθμίζει σε neutral (ουδέτερο) την Eurobank. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη σύσταση buy για την Alpha Bank και τη neutral στάση της έναντι της Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος, σε σχέση με τις τιμές-στόχους, η Goldman Sachs «βλέπει» στα 3,95 ευρώ την Εθνική Τράπεζα, με περιθώρια ανόδου 34%. Για τη Eurobank ο στόχος τίθεται στα 0,92 ευρώ με περιθώριο ανόδου 23%, για την Alpha Bank ο στόχος διαμορφώνεται στα 1,07 ευρώ με περιθώριο ανόδου 39% και για την Τράπεζα Πειραιώς ο στόχος τίθεται στα 0,84 ευρώ με περιθώριο ανόδου 8%.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 15 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.