ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΛΑΡΚΟ: Τη νέα χρονιά η υποβολή των προσφορών

09:54 - 15 Δεκ 2021 | ΜΕΤΑΛΛΑ
ΛΑΡΚΟ: Τη νέα χρονιά η υποβολή των προσφορών
Από τη νέα χρονιά αναμένονται εξελίξεις στο μέτωπο της ΛΑΡΚΟ καθώς οι σύνθετες νομικές και άλλες διαδικασίες της όλης προσπάθειας ιδιωτικοποίησης οδηγούν το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα διπλό διαγωνισμό που αφορά τη δημόσια περιουσία δηλαδή, το εργοστάσιο Λάρυμνας και τα μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου κι την ιδιωτική περιουσία που αφορά τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και τα μεταλλεία της Καστοριάς.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγες μέρες σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, σημείωσε ότι, αν και βρίσκεται σε τελικό στάδιο,  η διαδικασία δε θα ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Τόνισε, ότι γίνεται τώρα ο τρίτος γύρος σχολίων των 3 επενδυτών, στη σύμβαση ενοικίασης. Το εργοστάσιο πρέπει να δοθεί εν λειτουργία, σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση  καθώς καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστεί η οικονομική αειφορία της περιοχής αλλά και η διασφάλιση περιβαλλοντικών προϋποθέσεων. Επίσης, τόνισε ότι η Κομισιόν έχει ισχυρό λόγο στο διαγωνισμό, λόγω των κρατικών ενισχύσεων.

Ήδη, πάντως το ενδιαφέρον των επενδυτών, δηλαδή, της «Μυτιληναίος», της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings και της Commodity & Mining Insight Irland συνεχίζει, με βάση πληροφορίες, παραμένει ενεργό. Βέβαια μένουν σε εκκρεμότητα αρκετά ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν, όπως οι παλιές οφειλές, τα μεταλλευτικά δικαιώματα, καθώς ορισμένες παραχωρήσεις που λήγουν έως το 2026, κ.α.

Πάντως το όλο θέμα είναι υψηλά στην κυβερνητική ατζέντα καθώς θεωρείται μια ιδιωτικοποίηση δύσκολη μεν αλλά εμβληματική, δε. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι πριν λίγες μέρες έγινε συνάντηση εκπροσώπων των με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με εκπροσώπους των εργαζομένων, όπου υπήρξε δέσμευση ότι σύντομα θα κατατεθεί το σχέδιο για το μέλλον των περίπου 1.100 εργαζομένων. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέρος αυτών θα ενταχθούν στο νέο σχήμα, κάποιοι θα πάρουν σύνταξη και άλλοι θα μεταφερθούν σε άλλους τομείς του Δημοσίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.