ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mytilineos: Οι κινήσεις-«κλειδιά» για 1 δισ. ευρώ EBITDA Κύριο

08:33 - 02 Ιουν 2023 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Mytilineos: Οι κινήσεις-«κλειδιά» για 1 δισ. ευρώ EBITDA
Με το στόχο για κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το 2023 στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ έναντι 823 εκατ. ευρώ το 2022, να φαντάζει άκρως εφικτός, η Mytilineos ξεδιπλώνει πολυσχιδή και πολυεπίπεδη στρατηγική.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη,  κατά τη διάρκεια της τακτικης ΓΣ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos και πρόεδρος της Eurometaux  η επίδοση θα επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές του αλουμίνιου και του φυσικού αερίου, γιατί ο όμιλος έχει αλλάξει και δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές των τιμών.

Συγκεκριμένα, η Mytilineos, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έχει προχωρήσει σε ένα ολικό μετασχηματισμό. “Μας έχετε μάθει ως μεταλλουργική εταιρεία αλλά έχει γίνει μετατόπιση στην ενέργεια. Κι αυτό έγινε μια και αντιληφθήκαμε την τάση. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε τα φετινά αποτελέσματα από τις ΑΠΕ. Οι επενδυτές βλέπουν μπροστά και δίνουν μεγάλους πολλαπλασιαστές στην ενέργεια και δη τις ΑΠΕ” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Ακόμη, όμως, και έναντι των ρίσκων των ΑΠΕ η εταιρεία, όπως αναφέρθηκε, έχει χτίσει “αναχώματα”. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει, όπως αναφέρει η διοικηση της προσεκτικά βήματα, με “άπλωμα” δραστηριότητας, είτε στις κατασκευές υποδομών ΑΠΕ και πώλησή τους (τα λεγόμενα ΒΟΤs), είτε με το στήσιμο των δικών της πάρκων.

Μάλιστα, ετοιμάζει και έργα με την  Lightsource bp, την ”πράσινη” θυγατρική της ΒP, καθώς ήδη έχουν πυκνώσει οι επαφές μεταξύ των δυο πλευρών.

Ούτως, ή άλλως, πάντως, δεν απειλείται, όπως αναφέρεται από τη διοίκηση, από την πιθανότητα των μηδενικών ή αρνητικών τιμών ΑΠΕ, καθώς έχει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων. Βέβαια, η  μεγάλη “αποθήκη” που λέγεται αλουμίνιο, λειτουργεί ως “ανάχωμα”, καθώς δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενός άκρως χρήσιμου προϊόντος με την αξιοποίηση της βέλτιστης και πιο οικονομικής πηγής ρεύματος.

Πάντως οι μηδενικές τιμές στις ΑΠΕ ενδεχομένως, σε όσους δεν έχουν προχωρήσει σε PPAs με μεγάλους καταναλωτές, ώστε να “κλειδώσουν” ποσότητες και ταρίφες, θα οδηγήσουν σε “λουκέτα”, με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Πάντως,  κατά τη διάρκεια της τακτικης ΓΣ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos και πρόεδρος της Eurometaux αναφερόμενο στο ζήτημα της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον μετά τη λήξη του συμβολαίου με τη ΔΕΗ μετά το 2023, είπε ότι η εταιρεία θα διαμορφώσει ένα καλάθι προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται ενέργεια από ΑΠΕ αλλά και βέβαια η μονάδα του Αγίου Νικολάου με φυσικό αέριο, που τώρα είναι σε δοκιμαστική λειτουργία. Όπως είπε στο καλάθι αυτό, το 10-20% των αναγκών της Αλουμίνιον μπορεί να καλύπτεται πιθανώς με κάποιο συμβόλαιο από τη ΔΕΗ.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι η εταιρεία είναι παρούσα και  στον κλάδο της αποθήκευσης. Ειδικά στην Μεγάλη Βρετανία, διαθέτει τα δύο μεγαλύτερα έργα, έχοντας στενή συνεργασία με τον “πρώτο παίκτη της εκεί αγοράς”,  ενώ αναμένει τον πρώτο διαγωνισμό στην εγχώρια αγορά, που σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθεί στις 5 Ιουνίου,καθώς διαθέτει άδειες 1.000 MW.

Κλειδί για την οικονομική πορεία του Ομίλου είναι και οι νέες επενδύσεις, μια από τις οποίες ανακοινώθηκε την Πέμπτη και αγορά μαι μεγάλη συμφωνία για ΑΠΕ. “Αυτή είναι η πρώτη μας επένδυση στον Καναδά”, δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά που θα “χτίσει” στην χώρα της Β. Αμερικής. “Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά γενικά είναι καλές και αισθανόμαστε πιο άνετα εκεί από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς μοιάζει περισσότερο με την Ευρώπη για εμάς”.

Με αυτό το πλαίσιο, με την ενέργεια, δηλαδή, φθηνή, αλλά και με δεδομένες τις ανάγκες για αλουμίνιο στην αγορά της Β. Αμερικής η Mytilineos εξετάζει, βέβαια, μια νέα επένδυση σε εργοστάσιο αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος στο περιθώριο της Γ.Σ..

Μάλιστα ανέφερε ότι πολλά εργοστάσια αλουμινίου στην Ευρώπη έκλεισαν γιατί δεν είχαν πρόσβαση σε ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές καθώς αναγκάζονταν να την αγοράζουν από τρίτους, μέσα στην κρίση, Αντιδέστειλε, μάλιστα, τη στρατηγική της εταιρείας, που έχει ένα πλήρες ενεργειακό και μεταλλευτικό χαρτοφυλάκιο που της επιτρέπει να έχει κάνει ένα πλήρες hedging.
 
Παραχωρήσεις

Παράλληλα η εταιρεία “χτίζει” θέση στις κατασκευές. Με ανεκτέλεστο στα 3 δισεκ. έχει μπει στην κούρσα για τον ΒΟΑΚ και την παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενώ παράλληλα αναπτύσσει δράση σε σειρά έργων, με “αθόρυβο” και συστηματικό τρόπο, όπως αρέσκεται η διοίκηση να αναφέρει. Ειδικά, στο ΒΟΑΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία απεκδύεται του ρόλου του “άουτ σάιντερ” βάζοντας τις μηχανές στο φουλ για να διεκδικήσει την παραχώρηση, του μεγαλύτερου έργου οδοποιίας στην ΕΕ σήμερα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:06 - 02 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.