ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: «Πράσινο» φως σε χρηματοδότηση €330 εκατ. από την ΕΤΕπ Κύριο

09:37 - 14 Οκτ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ: «Πράσινο» φως σε χρηματοδότηση €330 εκατ. από την ΕΤΕπ
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε τη νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους €330 εκατ. για επενδύσεις της ΔΕΗ την περίοδο 2021-2023, που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Δικτύου Διανομής στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωσή του, ο Όμιλος ΔΕΗ διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποτελεί στρατηγικό χρηματοδοτικό εταίρο, υποστηρίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου σε έργα μεγάλης σημασίας για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας και το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον σχεδιασμό της ΔΕΗ για την επόμενη μέρα, περιλαμβάνονται έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με νέες υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και υδρογόνου, αλλά και πρότζεκτ αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης σε ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, η ΔΕΗ σκοπεύει να προχωρήσει στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος 2,4 γιγαβάτ.  Όπως επεσήμανε προσφάτως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης έως το 2023 σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός γιγαβάτ (GW) ΑΠΕ, από τα έξι γιγαβάτ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η επιχείρηση, σε διάφορα αδειοδοτικά στάδια. Ορισμένα από αυτά θα προχωρήσουν, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία RWE με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU).

Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα ισχύος 30 MW (μεγαβάτ), που βρίσκεται κοντά στην επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή και του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 MW στην ίδια περιοχή, ενώ και στην Μεγαλόπολη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή 50 MW φωτοβολταϊκών. Στα έργα ΑΠΕ περιλαμβάνεται ακόμη και μονάδα παραγωγής βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία.

Τέλος, τη ΔΕΗ την ενδιαφέρει και η ηλεκτροκίνηση, όπως έχει πολλάκις δηλώσει ο επικεφαλής της κ. Στάσσης. Γι΄ αυτό προχωρά άμεσα στην τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στο εγχείρημα. Μάλιστα, έχει ήδη προχωρήσει σε μνημόνια συνεργασίας με επιχειρήσεις (σούπερ μάρκετ, αεροδρόμια κλπ.) για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 14 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.