ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ:Εγκρίθηκε η ΑΜΚ και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ Κύριο

13:28 - 19 Οκτ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ:Εγκρίθηκε η ΑΜΚ και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Με πλειοψηφία άνω του 99% εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη γενική συνέλευση των μετόχων, στο πλαίσιο της οποίας η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε ως ανεπανάληπτη ευκαιρία την τρέχουσα συγκυρία και παρουσίασε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα των κινήσεων αυτών για τη ΔΕΗ και τους μετόχους.

Η έκτακτη γενική συνέλευση είχε απαρτία με το 73,72% των μετοχών και η έγκριση όλων των θεμάτων της συνέλευσης έτυχε πάνω από το 99% των μετόχων.

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ (ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να αυξηθεί σημαντικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία), υπογραμμίστηκε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επιχείρηση προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τη βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ, την ανάδειξη της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, την άνθιση κεφαλαιαγορών και την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό και παρέχει ισχυρά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ» τονίστηκε σε σχετική ερώτηση μετόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Στάσσης απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων γιατί η διοίκηση δεν αποφάσισε την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε στρατηγικό επενδυτή επισήμανε: «Δεν ήταν επιλογή να πουληθεί όλο το ποσοστό μετοχών. Η περαιτέρω μετοχοποίηση της με την είσοδο πλειάδας επενδυτών και θεσμικών επενδυτών δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Αναφορικά με τη διοίκηση της εισηγμένης μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο επενδυτών ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι Έλληνες μπορούν να διοικήσουν τη ΔΕΗ ισάξια όπως κάνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

Σε σχέση με το μομέντουμ για την ΑΜΚ ο επικεφαλής της δΕΗ τόνισε ότι  «τέτοιες ευκαιρίες είναι ιστορικές και παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια στην ιστορία μιας εταιρίας. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό της εταιρίας με περαιτέρω δανεισμό». Έδωσε ακόμη έμφαση και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κεφαλαιαγοράς απέναντι σε τέτοιες κινήσεις ελληνικών εταιριών: «Υπάρχει τέτοια ελκυστική συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές που ποτέ έως σήμερα δεν συνάντησε καμία ελληνική εταιρία από το 2007».

Οι δυο κινήσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες για την προώθηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου, που προβλέπει τα επόμενα χρόνια επενδύσεις 5,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2024 και 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026. Στόχος αυτών των επενδύσεων είναι:

  -Η  αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) στα 9,1 γιγαβάτ.

   -η διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από την αύξηση κεφαλαίου, αναμένονται τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ. βέβαια οι πληροφορίες παραπέμπουν σε μια υπερκάλυψη που θα ξεπεράσει τις τρεις φορές. Να σημειωθεί ότι με βάση όσα έχει αναφέρει η διοίκηση όσοι από τους παλαιούς εγχώριους και ξένους μετόχους θελήσουν να εγγραφούν στο βιβλίο προσφορών, θα διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους και θα ικανοποιηθουν πλήρως, Κι αυτό την ώρα που ακούγονται πολλά για την έλευση ξένων μεγάλων fund που θα οδηγήσουν σε «εξαέρωση» τα ποσοστά μικροεπενδυτών.

Παράλληλα τα έσοδα από την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, προσθέτουν στα ταμεία της επιχείρησης ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά σε συνδυασμό με την οργανική κερδοφορία της επιχείρησης και τα δανειακά κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν κατά κύριο λόγο την επέκταση της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου μελετώνται επενδυτικές κινήσεις, ενώ θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση του χρέους της επιχείρησης.

Πλέον  επίκειται άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών προς το τέλος του μήνα με ορισμό και της σχετικής τιμής. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Η Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και τον υπεύθυνο λειτουργίας (COO), ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών (COO) με διαδικασία επιλογής από λίστα πέντε υποψηφίων που θα προτείνει διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:51 - 19 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.