ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ισχυρά πράσινα δίκτυα για μία πιο βιώσιμη Ευρώπη

14:57 - 03 Οκτ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ισχυρά πράσινα δίκτυα για μία πιο βιώσιμη Ευρώπη
Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα όσον αφορά στην ανθεκτικότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία που απηύθυνε σε πρόσφατη Ημερίδα για επίκαιρα ενεργειακά θέματα, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ειδικότερα, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι ο εξηλεκτρισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσα από τη δημιουργία ισχυρών πράσινων δικτύων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις διαδοχικές, αλληλένδετες και συνεχιζόμενες κρίσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο ενεργειακός κλάδος.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν μία νέα αρχιτεκτονική στα δίκτυά μας που θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και θα πολλαπλασιάσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές καθαρής ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των επενδύσεων και η ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη σε νέα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ηλεκτρικών διασυνδέσεων του Διαχειριστή, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς επενδυτές στη χώρα, δεδομένου ότι από τα 30 δισ. ευρώ επενδυτικών κεφαλαίων που αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα για έργα ΑΠΕ και δικτύων μέχρι το 2030, τα 5 δισ. ευρώ αφορούν σε έργα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς.

Πρόσθεσε ότι για να διατηρηθεί το εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες ΑΠΕ στη χώρα μας, απαιτείται, με τις κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος για νέες και βιώσιμες επενδύσεις πράσινης ενέργειας, να αξιοποιηθούν οι τεχνολογίες αποθήκευσης και να δημιουργηθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Υπογράμμισε τέλος ότι ο εξηλεκτρισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσα από τη δημιουργία ισχυρών πράσινων δικτύων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις διαδοχικές, αλληλένδετες και συνεχιζόμενες κρίσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο ενεργειακός κλάδος.

«Σήμερα η Ευρώπη διαθέτει 400 περίπου ηλεκτρικές διασυνδέσεις που εξυπηρετούν συνολικά 600 εκατ. καταναλωτές. Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη οκταετία, το υφιστάμενο δίκτυο θα πρέπει να διπλασιαστεί προκειμένου να παραμείνουμε στις ράγες για τον μεγάλο στόχο του Net Zero το 2050. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μία νέα αρχιτεκτονική στα δίκτυά μας, ώστε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού και να πολλαπλασιάσουμε τις διασυνοριακές ανταλλαγές καθαρής ενέργειας», κατέληξε ο κ. Μανουσάκης. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.