ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ- Bιομηχανίες: «Παζάρια» για τις διμερείς συμβάσεις- Εμπόδια και προοπτικές

09:18 - 16 Ιαν 2023 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ- Bιομηχανίες: «Παζάρια» για τις διμερείς συμβάσεις- Εμπόδια και προοπτικές
Εντατικές είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας για την επίτευξη συμφωνιών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για τα διμερή συμβόλαια (ΡΡΑs) και βέβαια για τα πράσινα διμερή εστιάζονται σε συμφωνίες 10ετίας. Βέβαια η ΔΕΗ έχει στείλει μηνύματα ότι για τα πρώτα δύο χρόνια οι τιμές θα είναι στη βάση του τρέχοντος μίγματος παραγωγής της επιχείρησης άρα, αν και σχετικά χαμηλότερες από την τρέχουσα χονδρική τιμή θα είναι πιο ακριβές από αντίστοιχες που μπορεί να προέλθουν από “πράσινες” πηγές. Βέβαια στη συνέχεια, μετά τη διετία, που η ΔΕΗ θα αναπτύξει επαρκές “πράσινο” χαρτοφυλάκιο, θα υπάρξει αποκλιμάκωση με τιμές που θα είναι διψήφιες.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, που είναι σε προχωρημένη φάση, τουλάχιστον για δυο μεγάλες βιομηχανίες, έρχονται να καλύψουν το κενό από τη λήξη διμερών συμβάσεων που υπήρχαν το τέλος του 2022 με βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης. Βέβαια στον αντίποδα βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση και έχουν ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα με το κόστος παραγωγής δεν έχουν κάνει την ίδια πρόοδο με τη ΔΕΗ καθώς ζητούν συμβόλαια μικρότερη διάρκειας με πιο σταθερές τιμές.

Να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά εμπόδια για τα εν λόγω ΡΡΑs που διαπραγματεύεται η ΔΕΗ, είναι το το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρική αγορά, το οποίο επιβλήθηκε με νόμο τον Ιούλιο του 2022. Κύκλοι της ΔΕΗ θεωρούν ότι αποτελεί εμπόδιο για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων συναλλαγών που είναι κυρίως εξωχρηματιστηριακές. 

Βέβαια το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας προωθεί μεν μία σχετική ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν ωστόσο από την αγορά γίνεται λόγος για καθυστερήσεις, αν και όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς “οι καθυστερήσεις μπορεί να βγουν σε καλό”, λόγω της τρέχουσας αποκλιμάκωσης των τιμών. Κάτι που ίσως βάλει σε νέα τροχιά της διαπραγματεύσεις.

Πάντως για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο για τα PPA με φυσική παράδοση απαιτείται χρόνος μια πέρα από το νόμο θα χψρεριαστεί και παραγωγή δευτερογενούς δικαίου με αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και βεβαίως έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πάντως  ο υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης στην Αλεξανδρούπολη, ότι μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών εκτιμάται ότι θα περάσουν από τη βουλή τρία νομοσχέδια, εκ των οποίων το ένα θα αφορά στις ΑΠΕ. Ενδέχεται λοιπόν σε κάποιο από αυτά τα νομοσχέδια  να ενσωματωθεί και η ρύθμιση για την εξαίρεση των PPAs από το πλαφόν.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.